Bude to ešte horšie. Čaká sa nezvyčajná situácia: Na Slovensko dorazí poriadny lejak a vietor zosilnie

Bude to ešte horšie. Čaká sa nezvyčajná situácia: Na Slovensko dorazí poriadny lejak a vietor zosilnie
Peter Minárik

Orkán CIARÁN už má v Európe najmenej 5 obetí. Vietor síce vo večerných hodinách začne postupne slabnúť, ale to sa netýka Slovenska. Okrem veľmi silného vetra, ktorý v noci začne naberať na sile nás čakajú aj výdatné zrážky.

Je to ako hurikán. Orkán CIARÁN, ktorý vyčíňa v Európe od noci nechal bez dodávok elektrickej energie už viac ako 2 milióny ľudí a silné vlnobitie prinášalo na pobrežie až 15 metrové vlny, čo zaplavovalo pobrežné oblasti.

Bilancia CIARÁNU je však žiaľ aj tragická. Po celej Európe hlásia už najmenej 7 obetí. Maximálny náraz vetra bol zaznamenaný vo Francúzsku, kde poryv vetra dosiahol rýchlosť až 207 km/h.

Silno fúka už aj na našom území, no bude to ešte horšie. V noci začne vietor silnieť a pridajú sa aj výdatné zrážky.

Prehlbovať sa budú nové tlakové níže

Situácia bude v nadchádzajúcich hodinách pomerne neštandardná. V rámci hlbokej tlakovej níže CIARÁN, ktorá sa presúva nad Severné more sa vo výraznom tlakovom gradiente začnú prehlbovať samostatné tlakové níže.

Tie prinesú na Slovensku vlnu lejakov a zosilnenie vetra v dvoch fázach. Nad Alpami sa teraz prehlbuje nová tlaková níž, ktorá sa cez Moravu presunie do Poľska a vo večerných hodinách prinesie zosilnenie vetra v severozápadnej polovici Slovenska.

Ráno sa nad východným Rakúskom prehĺbi ďalšia tlaková níž, ktorá sa vydá podobným smerom a opäť prinesie zosilnenie vetra a výdatné zrážky.

Najsilnejšie nárazy vetra by sme na našom území mali zaznamenávať od polnoci do ranných hodín.

V nižších polohách bude fúkať s rýchlosťou do 100 km/h, no ojedinele aj viac a na horách dosiahnu poryvy vetra viac ako 140 km/h.

očakávané poryvy vetra počas rána
očakávané poryvy vetra počas rána

Spadnú desiatky milimetrov zrážok

Jednotlivé tlakové níže a s nimi spojené frontálne vlny prinesú na naše územie v nadchádzajúcich hodinách desiatky milimetrov zrážok. Pršať bude až do piatkového večera.

Najviac by malo napršať v oblasti stredného Slovenska, kde sa očakáva, že spadne aj viac ako 40 mm zrážok. 

celkovo očakávané zrážky
celkovo očakávané zrážky

Vietor začne na Slovensku ustávať spolu so zrážkami v piatok večer. Všetko sledujeme hodinu po hodine TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd