Budíme sa do búrok. Cez deň bude horúco, no potom to zas príde

Veronika Salayová

Ráno je búrlivé najmä na strednom Slovensku, no búrky sa počas noci prehnali naprieč celým Slovenskom. Cez deň si od búrok na pár hodín oddýchneme a potom to zas príde. 

Včera sa zas o slovo prihlásili búrky, ktoré boli na našom území aj veľmi nebezpečné. V Košiciach sa vyskytla supercela aj downburst, a v metropole východu padali aj 2-centimetrové krúpy.

Následne vo večerných hodinách prišli búrky z Čiech a Rakúska, kde sa spojili do jednej línie a prekročili naše hranice. Tieto búrky priniesli silný vietor, výraznú bleskovú aktivitu, ale, našťastie, výraznejšie škody nepáchali. 

Búrkový systém sa počas noci prehnal naším územím, pričom aj dnes ráno máme na Slovensku búrlivo. Do búrok sa budia najmä na strednom Slovensku v okolí Detvy, Krupiny, Lovinobane a Mýtnej. Búrky sa vyskytujú aj severne od Levíc.

 

Na východnom Slovensku už v skorých ranných hodinách opustili naše územie, kde od polnoci udrelo vyše 3 000 bleskov.

Najprv teplo, potom búrky

Búrky budú postupne zanikať, na mnohých miestach však bude ešte zamračené. Dnes nás však čaká teplý deň a teploty sa dnes vyšplhajú až na +27 °C, lokálne vyjde aj hrejivé slniečko a pocit tepla sa tak ešte umocní.

No už popoludní sa treba pripraviť na ďalšiu vlnku búrlivého počasia.  Počas dnešného dňa nás čaká podobná situácia, akú sme zažívali v priebehu včerajšieho dňa. Dopoludnia bude dochádzať k prehrievaniu a k lablizácii vzduchu a počas popoludnia budú v tomto labilnom vzduchu vznikať búrky.

 

Najskôr čakajú intenzívne búrky východné Slovensko a k večeru sa najintenzívnejšie búrky očakávajú na juhozápade.

Najintenzívnejšie búrky dnešného dňa, ktoré môžu prinášať krúpy s priemerom niekoľkých centimetrov a nebezpečné javy ako downburst, sa aj dne môžu vyskytnúť najmä na východe Slovenska.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd