Budíme sa do mrazivého rána. Začiatok týždňa bude chladný, no opäť sa oteplí

Budíme sa do mrazivého rána. Začiatok týždňa bude chladný, no opäť sa oteplí
Veronika Salayová

Budíme sa do veľmi studeného rána, kedy teploty klesali pod bod mrazu. Začiatok tohto týždňa bude ešte chladný, no v druhej polovici týždňa sa opäť oteplí. 

Počasie na našom území ovplyvňuje tlaková níž, ktorá sa z Pobaltia bude presúvať cez východné Poľsko až nad Ukrajinu. Okolo tejto tlakovej níže k nám najskôr začal prúdiť chladný vzduch od severu a postupne bude zatekať ešte chladnejší, suchší od severovýchodu.

Príliv chladného vzduchu sa na Slovensku prejavil už aj na nočných teplotách z nedele na pondelok, pričom mrzlo predovšetkým na severnom, strednom a východnom Slovensku.

Teplota dnes v skorých ranných hodinách klesla naozaj veľmi nízko. V Skalnatom plese namerali -8,7 °C, vo Švedlári na východe Slovenska klesla teplota na -4,6 °C či v Turčianskych Tepliciach až na -4,5 °C. V rámci Slovenska bolo najchladnejšie na Lomnickom štíte, kde zaznamenali teplotu až -14,8 °C.

Čaká nás ďalšia chladná noc

Po veľmi chladnej noci ani dnešné teploty nevystúpia príliš vysoko. Maximá sa budú pohybovať od +5 do +10 °C, ale na severe zavládne zimné počasie s teplotami len slabo nad nulou. Po dlhej dobe bude dnešný deň teplotne podpriemerný.

Dnes nás čaká premenlivá oblačnosť a miestami, najmä na severe prehánky. Od 500 m n. m. sa môžu na severe a aj v nižších polohách objaviť aj snehové zrážky, avšak snehu nebude toľko, aby sa vytvorila súvislá snehová pokrývka. 

Aj nasledujúca noc bude poriadne mrazivá. Teploty môžu do utorkového rána klesnúť až k -5 °C, lokálne aj nižšie, a mrazy sa v noci rozšíria aj do častí západného Slovenska.

Takéto nízke teploty sú nočnom morou najmä pre ovocinárov, keďže mnohé ovocné stromy sú už rozkvitnuté. Rovnako tak nás čaká aj chladný utorok a streda, no už v strede týždňa sa začne situácia meniť a chladné počasie opäť vystriedajú teplejšie dni bez nočných mrazov.

Vývoj denných a nočných teplôt na nasledujúce dni nájdete v našej predpovedi na 15 dní

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd