Budúci víkend to vyzerá na prechodný príchod zimy. Teploty sa prepadnú

Peter Minárik

V nadchádzajúcich dňoch čaká naše územie prevažne slnečné a stabilné počasie, ktoré bude mať pod kontrolou tlaková výš. V priebehu budúceho víkendu sa však očakáva výraznejšia zmena.

Na našom území opäť zavládlo stabilné, prevažne slnečné počasie a takto to bude po väčšinu budúceho týždňa.

Počasie totiž bude mať pod svojou kontrolou rozsiahla tlaková výš, ktorá sa bude presúvať z Atlantiku, cez celú Európu až nad východnú Európu, kde by sa mala usadiť a ovplyvňovať by mala počasie na našom území až do konca víkendu. Až potom by malo prísť k zmene.

Numerické modely, ako to vidieť aj na vývoji priebehu teploty v hladine 850 hPa počítajú s tým, že sa pomerne prudko ochladí.

Očakávaný vývoj teploty v hladine 850 hPa
Očakávaný vývoj teploty v hladine 850 hPa

Teplota v hladine 850 hPa, čo je približne 1500 m n.m. by sa mala pohybovať ešte na začiatku budúceho víkendu okolo hodnoty +5 °C, no v priebehu budúcej nedele by sa malo prudko ochladiť a teploty by mali poklesnúť až k -10 °C.

Ochladenie v hladine 850 hPa sa samozrejme premietne aj na našich teplotách. Počíta sa s tým, že ešte v budúcu sobotu sa maximálne teploty budú na našom území pohybovať až okolo hranice +17 °C, pričom budúcu nedeľu by mali byť maximá už len okolo +8 °C.

Numerické modely nám teda avizujú celkom výrazné ochladenie, čo by malo nasledovať po tom ako cez naše územie postúpi studený front za ktorým by k nám z Ruska mal zatiecť veľmi studený vzduch.

Napriek tomu sa však toto ochladenie premietne len na teplotách. Vzduch totiž bude suchý, a ten veľa zrážok neprinesie.

Naviac počas budúceho týždňa by sa na našom území malo opäť výrazne ochladiť. Viac o vývoji počasia do konca marca nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd