Búrka Agnes zasiahla Írsko a Spojené kráľovstvo. Hrozia záplavy a výpadky elektriny

Búrka Agnes zasiahla Írsko a Spojené kráľovstvo. Hrozia záplavy a výpadky elektriny
Zuzana Macháčová

Prvá jesenná víchrica dorazila do Írska a Spojeného kráľovstva. Prináša veľmi veterné počasie. Od stredy platia výstrahy pred nepriaznivým počasím.

V stredu do Európy dorazila prvá jesenná víchrica tejto sezóny. Tá prináša veľmi silné nárazy vetra, ktoré môžu napáchať škody. 

Už dnes v dopoludňajších hodinách začali víchricu pociťovať v Írsku a vo Walese. Avšak popoludní sa stred tlakovej výše začal presúvať priamo cez Britské ostrovy, a tak sa sa situácia ešte zhorší. V noci zo stredy na štvrtok by silné nárazy vetra mali zoslabnúť.

Výstraha pred vetrom

Od stredy dopoludnia až do štvrtkového rána vydal britský meteorologický úrad pre veľkú časť Írska a severozápadnú Britániu vrátane Škótska a severného Anglicka, ako aj Walesu a Midlands žlté varovanie pred  silným vetrom.

Írsko zasiahnu silné nárazy vetra pozdĺž západného pobrežia. Vietor dosiahne rýchlosť až 120 km/h.

Nepríjemný vietor bude vyčíňať dokonca aj vo vnútrozemských častiach Spojeného kráľovstva. Tam môže fúkať rýchlosťou 80 km/h.

Vietor môže páchať škody

Úrady varujú, že vietor môže lámať stromy, taktiež hrozia aj výpadky elektrického vedenia, ako aj záplavy. Vlny na mori môžu dosahovať výšku až 15 m.

Škótska agentúra pre ochranu životného prostredia (Scottish Environment Protection Agency) varovala pred výdatnými zrážkami, ktoré zasiahnu Írsko a Škótsko.

Kedy sa búrka Agnes skončí?

Na severe Škótska však bude celý štvrtok veterno, avšak výstrahy pred vetrom platia len do štvrtka rána do 7:00 hod.

Po búrke Agnes sa dážď presunie do južných oblastí Spojeného kráľovstva vo štvrtok a v piatok, pričom v niektorých oblastiach Anglicka a Walesu sa môžu stále vyskytnúť silnejšie búrky.

Ustálenejšie počasie má prísť cez víkend a prinesie ho výbežok vysokého tlaku vzduchu od juhu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd