Búrka Hermine vyčíňala v Čechách: Po silnom vetre ostali ľudia bez prúdu

Česko Veronika Salayová

Po silnom nočnom vetre ostalo v Česku bez dodávky elektriny zhruba 18-tisíc domácností. 

Veterná búrka Hermine, ktorá postúpila z Britských ostrovov cez Nemecko, začala ovplyvňovať počasie aj v susednom Česku. Silný vietor od nedele večera aktívne zamestnával českých hasičov. Tí museli zasahovať takmer 400-krát, informuje ČT24.

Silný vietor sa podpísal hlavne pod dodávku elektrickej energie. Bez prúdu dnes ráno ostalo po Vianociach približne 18-tisíc domácností. 

Spoločnosť E.ON evidovala dnes ráno 34 porúch na vedení vysokého napätia, čo znamenalo takmer 12-tisíc domácností bez dodávok prúdu. Týka sa to viac ako 5500 domácností v Zlínskom kraji a vyše 4000 miest na juhu Moravy. Viac ako 1000 miest ostalo bez elektriny na Vysočine a viac ako 100 v Olomouckom kraji, informuje ČT24.

Spoločnosť ČEZ dnes ráno evidovala 20 porúch na vedení vysokého napätia a ďalšie poruchy na nízkom napätí. Bez elektriny bolo podľa nich zhruba 6000 domácností.

Okrem masívnej poruchy v elektrických vedeniach hasiči zasahovali najmä pri popadaných stromoch a konároch. Vietor unášal aj časti striech či záhradný nábytok.  

Kvôli polámaným stromom boli ráno odstavené aj viaceré úseky ciest a na pár hodín bola prerušená aj vlaková doprava na Vysočine a v Jesenicku v Olomouckom kraji. 

Kvôli silnému vetru sa dnes dokonca nedal do pohybu hornej úsek lanovky na Sněžku. Ten môže byť v prevádzke len pri rýchlosti vetra do 60 km/h. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd