Búrka Lee si vyžiadala najmenej jednu obeť. Časť Kanady zasiahli intenzívne zrážky a silný vietor

Dominik Cenkner

V sobotu sme vás na našom webe informovali o hurikáne Lee, ktorý mal namierené do východných častí Kanady. Aj keď hurikán pred príchodom na pevninu o niečo zoslabol, stále udrel v takej sile, ktorá dokázala spôsobovať škody a dokonca si vyžiadala aj jednu obeť.

Búrka Lee zanechala v Novom Škótsku tisíce ľudí bez elektrickej energie. Prehnala sa krajným západom kanadskej provincie.

Podľa Národného centra pre hurikány (NHC) je to už posttropická cyklóna, ktorá však stále prináša vietor s rýchlosťou takmer hurikánu, a to 70 míľ za hodinu (112 km/h).

Boli zrušené lety a trajekty. Pre milióny ľudí v Novom Anglicku a Kanade platí varovanie pred búrkou.

Lee si vyžiadal aj jednu obeť

V americkom štáte Maine zahynul jeden človek po tom, ako na jeho vozidlo spadol strom. Strom strhol aj elektrické vedenie na diaľnici č. 1 a pracovníci energetických služieb museli prerušiť dodávku elektriny, kým sa 51-ročného muža podarilo dostať z auta, uviedol policajný náčelník v Searsporte Brian Lunt.

Podľa NHC sa búrka po tom, ako v sobotu dosiahla pevninu na Long Islande, malom ostrove juhozápadne od Halifaxu, presúva na sever. Očakáva sa, že počas nasledujúcich dní bude postupne slabnúť.

V sobotu bolo v Novom Škótsku bez elektriny približne 120 000 ľudí, pretože vietor polámal stromy a elektrické vedenie. „Posádkam sa podarilo obnoviť dodávky elektriny niektorým zákazníkom,“ uviedol v sobotu Matt Drover z elektrárenskej spoločnosti v Novom Škótsku.

Energetici robia čo môžu

„Podmienky na vykonávanie opráv sa zhoršujú. V mnohých prípadoch to pre naše posádky nie je bezpečné,“ dodal Drover. 

V štáte Maine bolo v sobotu večer podľa internetovej stránky energetickej spoločnosti PowerOutages.us bez prúdu pravdepodobne viac ako 50 000 zákazníkov.

Lee sa už viac ako týždeň vznášal nad Atlantikom, pričom začínal ako veľký hurikán, ktorého stupeň bol znížený, keď sa pomaly presúval na sever.

Posledný hurikán, ktorý zasiahol Maine, bol hurikán Gerda v roku 1969. V roku 1991 bol hurikán Bob tesne pred dopadom na pevninu zmenšený na tropickú búrku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd