Búrka Monica bičuje Európu. Zabila už 6 ľudí

Búrka Monica bičuje Európu. Zabila už 6 ľudí
Zuzana Macháčová

Európu zasiahlo v posledných dňoch nepriaznivé počasie sprevádzané najmä silným vetrom a intenzívnymi zrážkami. Tie spôsobili záplavy vo Francúzsku a vyžiadali si už 6 obetí.

 

Počas uplynulého víkendu zasiahlo Európu nepriaznivé počasie, ktoré bolo sprevádzané hustým snežením, krupobitím či intenzívnymi zrážkami. 

V dôsledku nepriaznivého počasia zostalo niekoľko tisíc domov bez elektriny. Taktiež nastali komplikácie v doprave, keďže niektoré cesty boli úplne neprejazdné.

Búrky, sneženie a krupobitie

V oblasti Alpes-Maritimes na juhovýchode Francúzska napadlo počas víkendu približne 50 cm snehu nového snehu, čo zvýšilo lavínové nebezpečenstvo v regióne.

 

 

V priebehu nedele sa niektorými regiónmi Francúzska prehnalo aj krupobitie, ktoré nie je na začiatku marca v Európe veľmi bežné. 

Aby toho nebolo málo, tak južným Francúzskom sa prehnala intenzívna búrka, ktorá dostala meno Monica. Tá bola sprevádzaná intenzívnymi lejakmi a spôsobila povodne.

Prívalové dažde a záplavy vo francúzskej obci Garde spôsobili značné škody. Vyžiadali si už dokonca aj 6 obetí. Ich počet sa môže ešte navýšiť.

Našli ďalšie telo

V utorok prokuratúra oznámila, že našli telo 4-ročného dievčatka. To zmizlo spolu so svojím otcom a 13-ročným bratom v sobotu večer, keď boli v rodinnom aute a pokúšali sa prejsť cez most, ktorý bol pod vodou. Záchranári našli aj telo muža, ktorý sa utopil v rieke Herault, informoval denník Le Figaro.

Záchranné operácie podľa miestnych úradov aj naďalej pokračujú, pretože stále hľadajú nezvestného brata dievčaťa. Záplavy cez víkend spustošili južné oblasti krajiny a ďalšie obete uväznili v ich vozidlách. Úsilie o záchranu a obnovu pokračuje aj tento týždeň.

Francúzska národná meteorologická služba Metéo France vyhlásila v nedeľu pre 12 oblastí oranžovú výstrahu v dôsledku riziku lavín, záplav a vysokých vĺn, ktoré boli spojené s búrkou Monica. 

Búrky na Jadrane

Nepriaznivé počasie zasiahlo aj Chorvátsko. Počas neskorých nedeľných hodín a pondelňajších ranných hodín bolo na Jadrane veľmi búrlivo.

 


V pobrežnom meste Zadar boli hlásené rozsiahle záplavy. Len za 12 hodín spadlo 164 mm zrážok, čo je rekord za marec. Väčšinu zrážok priniesla pomaly sa šíriaca búrka.

Vo Francúzsku platia výstrahy 

Oranžové a žlté výstrahy pred povodňami naďalej platia v 48 častiach Francúzska. V prípade povodní sa občanom odporúča, aby sa vyhli vodným tokom a presunuli sa na vyššie položené miesta alebo sa ukryli na poschodí. 

V alpských častiach, ako aj v Pyrenejach naďalej platia žlté výstrahy pred lavínami kvôli množstvu snehu, ktoré napadlo cez víkend.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd