Búrka zasiahla letisko. Nebezpečnú situáciu zapríčinil vietor

Zuzana Macháčová

Búrka, ktorá bola sprevádzaná silným vetrom, spôsobila problémy. Vietor pohol a otočil lietadlo, ktoré bolo odstavené na letisku. Jedno z krídel takmer narazilo do krídla druhého lietadla. Vietor poškodil na letisku viacero lietadiel.

Už niekoľko dní sužujú veľmi silné búrky veľké časti Spojených štátov. Búrky sú sprevádzané silným vetrom a výdatnými zrážkami.

Počas búrky silný vietor posunul zaparkované lietadlo spoločnosti American Airlines na letisku Dallas-Fort Worth. Zábery boli zaznamenané v utorok a zverejnené tlačovou agentúrou Reuters vo štvrtok. 

Lietadlo bolo následne spojené s terminálom letiskovým mostom. Dvere na lietadle boli otvorené a jedno z krídel takmer zasiahlo druhé lietadlo. Letisko muselo zastaviť až 700 letov, uviedla spoločnosť American Airlines.

Viacero lietadiel bolo poškodených

 

Spoločnosť Amerikan Airlines, ktorá lietadlo vlastní, uviedla, že niekoľkým lietadlám na tomto letisku došlo k poškodeniu v dôsledku ťažkých poveternostných podmienok. „Náš tím údržby vykonáva dôkladné kontroly a vykoná všetky potrebné opravy," uviedla spoločnosť. Ako sa uvádza vo vyhlásení, našťastie sa nikto nezranil.

 

V Dallas-Forth Worth a okolí dosahovali nárazy vetra rýchlosť až 153 km/h a vyskytli sa aj veľmi intenzívne zrážky a krupobitie. V dôsledku nepriaznivého počasia muselo letisko zrušiť až 700 letov. 

Silný vietor poškodil sklad

Rovnako silný vietor poškodil aj veľký obchodný sklad neďaleko letiska. Strecha na sklade zostala úplne zničená.

Zničená strecha skladu, zdroj: nypost.com
Zničená strecha skladu, zdroj: nypost.com

Viac ako 300 000 obyvateľov len v okrese Dallas bolo v utorok bez elektriny, uvádza  PowerOutage.us.

„Toto bude v konečnom dôsledku situácia niekoľkodňového výpadku prúdu," povedal sudca okresu Dallas Clay Jenkins v utorok po vyhlásení oblasti katastrofy.

 

Neočakávalo sa, že búrky do utorka večera poľavia, pričom úradníci varovali, že vietor s rýchlosťou až 110 km/h by mohol spôsobiť škody menšie ako dva týždne po tom, čo vietor so silou hurikánu spôsobil výpadky elektriny viac ako 800 000 domácností a firiem.

Silný vietor poškodil elektrické vedenie, zdroj: nypost.com
Silný vietor poškodil elektrické vedenie, zdroj: nypost.com

Texasom sa prehnalo tornádo

Až 7 ľudí zahynulo v okrese Cooke v Texase pri tornáde, ktoré sa v sobotu prehnalo krajinou, uviedli úradníci, a 8 úmrtí bolo hlásených v celom Arkansase.

Najmenej 25 ďalších zahynulo počas víkendu v Oklahome, Missouri a Kentucky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd