Búrkam je koniec. Na väčšine územia však leje ako z krhly

Ema Bazhaykin

Máme za sebou zatiaľ najintenzívnejšie búrky. Vyzerá to však tak, že k večeru sa im už dariť nebude.

Máme za sebou búrlivý deň, ktorý priniesol doposiaľ najintenzívnejšie búrky. Detektormi bleskov bolo dnes zaznamenaných takmer 300 bleskov a pri pohľade na aktuálnu búrkovú situáciu v Európe môžeme povedať, že práve na našom území sa vyskytli najvýraznejšie búrky.

Potrápili silnými zrážkami najmä juh Slovenska, kde spadlo až okolo 40 mm zrážok. Silné dažde dokonca zaplavili cestu v Hontianskych Nemciach.

V oblasti Štiavnických vrchov došlo k tzv. train effectu. Pri tomto jave sa nad danou oblasťou neustále regenerujú nové a nové búrkové bunky, ktoré sú schopné priniesť desiatky milimetrov zrážok a potencionálne povodne. Práve takto intenzívne zrážky sa niekoľko desiatok minút vyskytovali v oblasti obce Hontianske Nemce a spôsobili lokálne povodne.

 

Búrkam sa už nedarí

V podvečerných hodinách sa situácia konečne upokojila. Vďaka tomu, že studený front stabilizoval vzduch, búrky zanikli a už sa im dariť nebude. Búrky však vystriedal poriadny lejak.

Oblačno a zamračené s dažďom alebo prehánkami bude aj v noci. Búrky však budú doznievať a fúkať bude slabý, na východe a juhu miestami severný až severovýchodný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h).

 

Nočné teploty sa budú pohybovať od +4 °C až +9 °C, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši miestami od +9 °C až +4 °C.

Ráno nás poteší zmenšovaním oblačnosti a miernym oteplením. Dážď a prehánky sa vyskytnú už len ojedinele.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd