Búrkam nie je koniec a dnes to bude ešte horšie. Už teraz štartujú

Búrkam nie je koniec a dnes to bude ešte horšie. Už teraz štartujú
Peter Minárik

Slovensko má pred sebou ďalší búrlivý deň. Výrazné prehánky a búrky budú opäť intenzívne a na mnohých miestach. Dnes to bude dokonca ešte o čosi horšie ako počas včerajšieho dňa.

Dnes máme pred sebou v poradí štvrtý búrkový deň. Viaceré parametre naznačujú, že dnes to bude na našom území ešte horšie ako v uplynulých dňoch. Pripraviť sa tak treba opäť na silné búrky, ktoré už teraz začínajú.

Búrky budú ešte silnejšie

Charakter počasia sa v našej oblasti príliš nemení. Počasie je aj naďalej pod vplyvom rozsiahlej brázdy nízkeho tlaku vzduchu, ktorý zároveň do našej oblasti pumpuje veľmi vlhký vzduch, ktorý možno pociťovať na dusnom počasí. Tento vzduch počas dňa slnečné lúče výrazne labilizujú.

Včera sme zaznamenali doposiaľ najintenzívnejšie búrky. Vyskytlo sa niekoľko trómb a prívalových zrážok, ktoré spôsobili rozsiahle problémy. Zaplavené cesty hlásili z Kežmarku, Čadce a dokonca aj z Bratislavy, kde spadlo takmer 100 mm zrážok.

Podľa viacerých parametrov to dnes bude ešte horšie ako v uplynulých dňoch. Zatiaľ čo včera sa maximálne hodnoty CAPE, teda instability vzduchu dostávali na hodnotu okolo 1300 J/Kg, tak dnes to bude až okolo 1500 J/Kg. Znamená to, že vzduch sa bude ešte viac labilizovať ako včera.

Stúpa aj blesková aktivita. V utorok udrelo na našom území 135 bleskov, v stredu 800 bleskov a včera to bolo viac ako 3300 bleskov. Dnes by aj toto číslo malo byť prekonané.

Pozor na celom území

Riziko dnešných búrok je opäť na celom našom území. Je teda nemožné predikovať, ktoré obce, či mestá dnes zaplaví voda. Isté však je, že búrky opäť prinesú desiatky milimetrov zrážok.

Takéto výdatné zrážky nie je možné rýchlo odviesť a opäť je tak riziko lokálnych záplav. Najhoršie by to na našom území malo byť opäť popoludní, teda od 12:00 do 18:00.

Nad Maďarskom začína byť už teraz búrlivo a v ranných hodinách sa prvé búrky objavia aj na našom území.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd