Búrkam nie je koniec. Dnes nás zasiahne ďalšia vlna BÚROK. Dočká sa však opäť len západ

Búrkam nie je koniec. Dnes nás zasiahne ďalšia vlna BÚROK. Dočká sa však opäť len západ
Peter Minárik

Slovenskom sa počas uplynulých hodín prehnali výrazné búrky, ktoré boli v niektorých oblastiach najintenzívnejšie počas tohto roka. Prekvapivá bola najmä elektrická aktivita bleskov, ktorá priniesla aj veľký počet nebezpečných CG+ bleskov. Dnes sa počasie príliš neupokojí. Slovensko čaká podobné počasie ako počas včerajšieho dňa.

Situácia, ktorú sme zažívali včera sa dnes zopakuje, len sa celé ,,divadlo,, presunie od pár stoviek kilometrov východne. Včera sme vás už informovali, že zatiaľ čo u nás sa teploty šplhali nad +35 °C, tak v Prahe bolo len pod +15 °C. Toto teplotné rozhranie sa počas nočných búrok presunulo smerom k východu a dnes bude teplotné rozhranie prechádzať západným Slovenskom.

Znamená to teda, že zatiaľ čo na východe sa dnešné teploty budú stále pohybovať nad hranicou +30 °C, tak na západe bude väčšinou medzi +20 až +25 °C. Na východe síce dnes ešte budú trópy, ale leto včera vyvrcholilo a nad +35 °C ako včera sa dnes ani v nasledujúcich dňoch určite nedostaneme. 

V priebehu dňa sa na teplotnom rozhraní, ktoré prináša vlniaci sa studený front budú tvoriť opäť búrky a situácia tak bude veľmi podobná ako včera.

Udierali nebezpečné CG+ blesky

Včera večer ukončili tropické horúčavy na západe silné búrky, ktoré sa dohnali z Maďarska a priniesli výraznú bleskovú aktivitu. Detekcia bleskov zaznamenala až 10 000 úderov, pričom najvýraznejšia blesková aktivita bola v okolí Bratislavy, kde udreli priemerne dva až tri blesky na kilometer štvorcový.

Blesková aktivita v uplynulých hodinách bola príznačná pomerne vysokým počtom CG+ bleskov, ktoré sú najnebezpečnejšie. CG blesk (z angl. cloud-to-ground) je elektrostatický výboj, ktorý vzniká medzi oblakom a zemou.

Ide o najrozšírenejší typ bleskov, ktorý udrie na zem, a je zároveň aj najviac preskúmaný. Tieto blesky však dokážu ublížiť a často aj zabíjajú. Podľa elektrického náboja rozlišujeme CG- a CG+ blesk. CG+ blesk je oveľa vzácnejší ako CG- blesk a aj oveľa nebezpečnejší.

Pri CG- blesku sa neutralizuje negatívny elektrický náboj mraku, zatiaľ čo CG+ blesk sa tvorí pri vybití pozitívneho náboja mraku. Tieto blesky sú veľmi nebezpečné najmä kvôli svojej sile, pretože môžu byť až 10-krát silnejšie a môžu trvať až 10-krát dlhšie ako CG- blesky. Pozitívnych CG+ bleskov je priemerne 5% zo všetkých bleskov, ale v noci na západnom Slovensku bolo až 35% všetkých bleskov typu CG+. 

Dnes nás čaká ďalšia vlna búrok

Počas dnešného dňa nás rozhodne upokojenie situácie nečaká. Studený front je nad našim územím a pred ním nad východné Slovensko prúdi ešte teplý vzduch, zatiaľ čo nad západné Slovensko sa už nasúva chladnejší vzduch a práve tento teplotný kontrast a dynamika na studenom fronte dnes prinesie ďalšiu vlnu búrok.

Búrky sa začnú tvoriť nad našim územím už počas dnešného dopoludnia, no počítať s nimi treba najmä popoludní. Dnes sa búrky vyskytnú nielen na západe, ale už aj na strednom Slovensku. Východ zostane aj dnes bez búrok. Tu sa búrky doženú až zajtra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd