Búrková línia postupuje cez západ Slovenska. Pri Komárne ale vzniká nebezpečná búrka

Peter Minárik

Búrkový systém krátko po 21:00 prekročil maďarsko-slovenské hranice a aktuálne sa pohybuje východne od Bratislavy. Medzičasom sa však ďalšia búrka tvorí v oblasti Komárna.

Búrkový systém sa aktuálne pohybuje spojnicou Viedeň-Bratislava-Nitra a mierne sa stáča smerom k severu. Na tomto búrkovom systéme sa vyskytuje pomerne výrazná blesková aktivita.

Detektory bleskov zaznamenali na juhozápade Slovenska už okolo 700 bleskových úderov a páve elektrická aktivita je najvýraznejšia na celom tomto búrkovom systéme.

Hlavná a tá najaktívnejšia časť búrky sa aktuálne tiahne od východu Bratislavy po Sereď. Búrkový systém prináša len zosilnenie dažďa bez výraznejších nebezpečných sprievodných javov. Krúpy sa nevyskytujú.

 

Iné to však ja v jadre novej búrkovej bunky, ktorá sa vytvorila severne od Komárna. Horná hranica búrkovej bunky siaha až do výšky 11 km a tu sa vyskytuje aj krupobitie.

V nadchádzajúcich minútach sa búrka dostane do oblasti Trnavy a potom smerom cez Malé Karpaty k severu. 

Búrka nad Komárnom sa taktiež pohybuje k severu nad Nové Zámky. Tu pozor na možné krupobitie.

V nadchádzajúcich hodinách by sa mal celý búrkový systém presúvať k severu nad Moravu a zvyšné časti Slovenska čakajú len zrážky. V skorých ranných hodinách je však riziko výskytu búrky aj na juhu stredného, či východného Slovenska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd