BÚRKOVÝ systém by mal dnes zasiahnuť Slovensko. Situácia je však náročná na predpoveď

Peter Minárik

Slovensko dnes čaká ďalšia vlna búrok a dnes by sa mal v našej oblasti formovať výrazný búrkový systém, ktorý prinesie veľmi nebezpečné búrky. Tento búrkový systém sa sformuje juhozápadne od Slovenska a zasiahnuť by mal aj naše územie. Predpoveď je však značne komplikovaná.

Na západe Slovenska máme aktuálne zväčšenú oblačnosť, čo súvisí s tlakovou nížou, ktorá má svoj stred nad Alpami. Zrážkové pole tejto tlakovej níže zasahuje až nad naše územie a prináša aktuálne oblačné počasie. V priebehu dňa sa však očakáva oveľa dynamickejšie počasie.

Dnes sa to hlavné budú odohrávať nad Talianskom, Slovinskom, Chorvátskom a nad Rakúskom, kde by sa mali formovať jednotlivé búrkové bunky, ktoré postupne dorazia aj na naše územie. Je však stále nejasné načasovanie a s tým bude súvisieť aj intenzita dnešných búrok.

 

Najskôr orografické búrky

Západné Slovensko a búrková aktivita v priebehu dnešného dňa v tejto časti krajiny bude úplne iná ako na zvyšku územia, čomu sa povenujeme neskôr. Na strednom a východnom Slovensku bude situácia podobná včerajšiemu dňu s tým, že búrková aktivita bude oveľa slabšia.

V priebehu denných hodín by sa mala začať vytvárať kopovitá oblačnosť a predovšetkým v oblasti hôr môžu vznikať prehánky a búrky.

Na západe hrozia výraznejšie búrky

V oblasti západného Slovenska bude situácia na predpoveď oveľa komplikovanejšia. Juhozápadne od nás sa totiž bude odohrávať výrazné búrkové divadlo a ešte nie je detailne jasné, čo presne nás čaká.

 

 

 

Prvé búrky by sa mohli vyskytnúť už popoludní, no numerické modely v tom rozhodne nemajú jasno. Niektoré modely naznačujú, že pôjde len prevažne o dážď a iné naznačujú, že sa očakáva aj búrková aktivita.

Jasnejšie je to, že v podvečerných hodinách bude nad Rakúskom, Slovinskom a Chorvátskom vznikať výraznejší búrkový systém, ktorý by sa mal vydať smerom k severovýchodu a vo večerných, prípadne nočných hodinách by mal doraziť aj na naše územie.

Ak by sa tak stalo, tak západné Slovensko dnes čakajú búrky, ktoré okrem výrazného lejaku budú sprevádzané aj silným nárazovým vetrom. Detailnejšie informácie prinesieme v priebehu dnešného dňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd