Búrkový systém je už v Brne. Dorazí až k nám?

Búrkový systém je už v Brne. Dorazí až k nám?
Veronika Sádovská

Jeden z dvoch búrkových systémov, ktoré dnes prechádzajú územím Českej republiky je už v Brne a teda len pár desiatok kilometrov od našich hraníc. Dorazia búrky aj k nám?

Silné búrky dnes v Česku páchajú škody, prinášajú veľké až 10 centimetrové krúpy a silný vietor, ktorý dosahuje v nárazoch rýchlosť až 90 km/h. Takto silný vietor na niekoľkých miestach už poškodil strechy, lámal stromy a ľahko premiestňuje aj malé predmety.

V západných okresoch Slovenska sa už teraz môže lokálne vyskytnúť prehánka, dorazia však extrémne búrky až k nám?

 

Búrky sa pohybujú na severovýchod

Oblačnosť tohto systému sa pohybuje na severovýchod a teda nášmu územiu by sa extrémne silné búrky mali vyhnúť. Prípadne okraj existujúceho búrkového systému prejde pohraničnými oblasťami Slovenska a to severnou časťou Žilinského kraja.

Búrky sa v Česku s príchodom večera presúvajú hlavne na Moravu, kde tento systém ešte bude pretrvávať a silný vietor môže spôsobiť aj plošné škody. Už teraz tam veľké krúpy aj vietor narobili spúšť, avšak stále si naši susedia vydýchnuť nemôžu.

 

Na Slovensku už prší

Avšak v niektorých oblastiach sme už mohli zaregistrovať slabý dážď, prípadne prehánky. Nad naše územie už zasahuje oblačnosť tohto rozsiahleho búrkového systému a tak sa na jeho okraji môžu začať tvoriť prehánky.

Extrémne búrky sú ale zatiaľ len u našich susedov, ak sa dostanú k nám, budú hlavne v týchto prihraničných regiónoch. Počas nasledujúcich chvíľ sa tak uvidí, ako bude vývoj búrok počas dnešného neskorého večera a noci pokračovať.

Počet bleskov nad Českou republikou 21. 6. 2024
Počet bleskov nad Českou republikou 21. 6. 2024, blesky.bourky.cz

Dnešné búrky sú zatiaľ tie najsilnejšie aké sa tento rok u našich susedov vytvorili. Búrkové systémy prešli rozsiahlou časťou územia a prakticky takmer od ich vzniku prinášali krúpy a intenzívny lejak. Rovnako sú veľmi intenzívne aj bleskovou aktivitou. V Česku už udrelo neuveriteľných 41 000 bleskov a to stále nie je konečné číslo.

Aktuálnu situáciu pre vás sledujeme aj v našom online textovom prenose. Aktuálnu polohu zrážok a búrok môžete aj vy pozorovať na našom iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd