Búrkový systém postupuje cez západ, no slabne. Najintenzívnejšie prejavy mal v Bratislave

Peter Minárik

Búrkový systém, ktorý postupoval z Chorvátska, cez Maďarsko a Rakúsko dorazil po 20:00 nad naše územie, pričom doteraz mal najintenzívnejšie prejavy v Bratislave. Najvýraznejšie sa však blýska v okolí Nových Zámkov a levíc.

Niekoľko uplynulých hodín sledujeme postup búrkového systému, ktorý sa sformoval nad Chorvátskom a Slovinskom dnes popoludní a vydal sa smerom k nášmu územiu. Doteraz najintenzívnejšie prejavy mal na juhu Maďarska, kde zaznamenali poryv vetra so silou 107 km/h a v rakúskom Grazi, kde sa vyskytlo tornádo.

Po 20:00 dorazil búrkový systém z Maďarska nad naše územie, pričom najintenzívnejšie prejavy mal v našom hlavnom meste.

 

Shelf cloud, vietor aj lejak

Príchod búrkového systému bol veľmi fotogenický. Na jeho čele sa vytvoril shelf cloud. Tento typ oblačnosti spojený s búrkami je najčastejšie pozorovaný na čele studeného frontu alebo v prednej časti búrkového systému. Tento typ oblaku sa vyznačuje svojím horizontálnym, nízko položeným tvarom, ktorý často vytvára dramatický a impozantný vzhľad na oblohe.

Tento typ oblačnosti zvyčajne tvorí rozhranie medzi chladným vzduchom z búrkového systému a teplým vzduchom, ktorý je pred ním. Takt vyzeral príchod búrkového systému nad Bratislavu.

búrka nad Bratislavou
búrka nad Bratislavou, Monika Zaklaiová
foto: Daniel Gonos
foto: Daniel Gonos
 

Po tomto výraznom úkaze nasledoval intenzívny vietor. Poryvy vetra dosahovali rýchlosť v našom hlavnom meste okolo 50 km/h. Vietor pomerne rýchlo vystriedal výrazný dážď, ktorý do Bratislavy priniesol 10 až 15 mm zrážok. Okrem zrážok padali aj krúpy.

Búrkový systém postupuje západom

Aktuálne postupuje búrkový systém Podunajskou nížinou, no blesková aktivita veľmi prudko slabne, čo sa však po západe Slnka aj očakávalo. Búrky totiž prestávajú mať k dispozícii labilitu z denného prehrievania.

 

Celý tento systém je naďalej kompaktný a postupuje smerom k severu. Bleskov síce bude len zopár, no naďalej počítajte so silnejším vetrom a s výraznejším lejakom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd