Búrkový systém prekračuje Dunaj. Hrozia najmä lokálne problémy

Peter Minárik

Z Rakúska a z Maďarska sa nad Slovensko dostáva rozsiahly búrkový systém, ktorý síce začína slabnúť, ale aj tak môže napáchať nejaké škody. Nebezpečenstvo predstavujú predovšetkým výdatné zrážky, ktoré môžu spôsobiť lokálne problémy.

Tak ako sa očakávalo sa do našej oblasti dostáva rozsiahlejší búrkový systém. V priebehu dnešného popoludnia dochádzalo v oblasti východného Rakúska k tvorbe jednotlivých búrkových buniek, ktoré sa následne spojili do kompaktnejšieho búrkového systému s vnorenými supercelami.

Tento búrkový systém sa v uplynulých desiatkach minút hnal cez juhovýchodné Rakúsko a zasiahol mnohé oblasti v okolí Neziderského jazera, kde padali krúpy s priemerom do 2 cm a vyskytovali sa výdatné zrážky, ktoré napríklad do Podersdorfu, či do Neusiedl am See priniesli 30 až 40 mm zrážok. Tieto búrky sa pohybovali ďalej oblasťou Parndorfu na maďarsko-slovenské pohraničie. Búrku monitoroval aj náš čitateľ a lovec búrok Martin Rešetka, ktorý pri búrke zaznamenal aj výraznú rotáciu, čo poukazuje na supercelu.

búrka pri Zurndorfe
búrka pri Zurndorfe, foto: Martin Rešetka
 

Táto búrka aktuálne postupuje cez severozápadné Maďarsko smerom nad naše územie. Aktuálne začína búrka prekračovať Dunaj.

Búrky čakajte najmä na juhozápade

Búrky už zasiahli aj Bratislavu, kde však nepriniesli výraznejšie sprievodné javy a udrelo len zopár bleskov. Aktuálne v našom hlavnom meste prší. Búrky jednoducho nemali dostatok energie na výraznejšiu tvorbu.

Ráno a dopoludnia totiž na západe výdatne pršalo a ešte pár desiatok minút pred búrkami v Bratislave mrholilo. To síce prinieslo vlhkosť, no pôvodne sa malo na zopár minút vyčasiť, čo by výraznejšie labilizovalo vzduch a búrky by boli výraznejšie.

K prechodnému vyčasovaniu však došlo na krajnom juhozápade a práve tu aktuálne mieria búrky, ktoré prekročili Dunaj a začínajú sa vo väčšej miere rozmáhať.

 

 

 

Búrky spôsobia lokálne problémy

Prvé desiatky bleskov udreli v okolí Dunajskej Stredy, či Veľkého Medera. Aktuálne však dochádza k ďalšiemu rozširovaniu búrok a k ďalšej iniciácii v oblasti Žitného ostrova.

aktuálna poloha búrok
aktuálna poloha búrok, zdroj: Blitzortung

Búrky však nemajú zas až tak veľa energie ako v širšej oblasti Neziderského jazera. Treba preto počítať s tým, že búrkový systém sa začne stávať menej kompaktnejším a budeme skôr pozorovať výraznejšie búrkové jadrá, ktoré môžu spôsobiť skôr lokálnejšie problémy.

Očakávajte predovšetkým prívalové zrážky, ktoré môžu priniesť lokálne problémy v podobe zaplavených ciest, či podchodov. Pohyb búrok sledujte TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd