Slovenskom prechádza DERECHO, ktoré prišlo až z Francúzska. Čo nás ešte čaká?

Slovenskom prechádza DERECHO, ktoré prišlo až z Francúzska. Čo nás ešte čaká?
Peter Minárik

Cez naše územie postupuje najintenzívnejšia vlna búrok od začiatku roka. Rozsiahly búrkový systém už prešiel cez polovicu Slovenska a stále žije. Čerpá z veľmi instabilnej vzduchovej hmoty, ktorá sa nachádza nad našim územím a žiť bude až do nočných hodín.

Tisícky domácností bez dodávok elektrickej energie a množstvo neprejazdných úsekov. To sú následky rozsiahleho búrkového systému, ktorý aktuálne stále postupuje cez naše územie a stále má pomerne dobrú životnosť.

Tento búrkový systém počas nadchádzajúcich hodín zasiahne ďalšie oblasti nášho územia, zatiaľ čo na západe už bude panovať relatívne pokojné počasie. Mimoriadne zaujímavý je fakt, že tento búrkový systém vznikol ešte včera večer nad Francúzskom a teraz je nad Slovenskom. Prešiel tak už tisícky kilometrov a stále je aktívny.

Derecho prišlo z Francúzska až nad Slovensko

Po dnešnom teplom dni sa dalo očakávať to, čo sa aktuálne vyskytuje na našom území. Ešte nad Francúzskom sa včera vytvoril rozsiahly búrkový systém, ktorý popoludní dorazil z Nemecka do Česka a vo večerných hodinách začal postupovať nad Slovensko. Prešiel cez Záhorie, nad Považie, východ západného Slovenska a aktuálne sa ženie cez stredné Slovensko.

To, čo dnes dorazilo na naše územie nemá obdobu. Na svedomí to má derecho, ktoré vzniklo ešte včera v noci nad Francúzskom a prešlo cez Nemecko, Česko až nad naše územie. Derecho je veterný jav, ktorý prinášajú väčšie a kompaktnejšie búrkové systémy, ktoré existujú dlhšiu dobu a dokážu zasiahnuť územie niekoľkých štátov v rozsahu stoviek kilometrov. Aby sme mohli hovoriť o derechu, tak je nutné, aby škody spôsobené vetrom boli početné na mnohých miestach, aby nárazy vetra presahovali rýchlosť 25 m/s a zasiahli oblasť v dĺžke najmenej 400 km. 

Tento búrkový systém prináša výraznú bleskovú aktivitu. Do 21:00 zaznamenali detektory bleskov nad Slovenskom už 13 000 bleskových úderov. Búrky, ktoré postupujú Slovenskom sú pri príchode pomerne efektné. Vyskytuje sa totiž výrazný shelf cloud.

Ten je však vždy predzvesťou toho, že sa blíži silný nárazový vietor a ten sa dohnal hneď do niekoľkých oblastí Slovenska, kde spôsobil materiálne škody.

Padajú stromy, vlaky stoja

Prvé problémy začali pociťovať železničiari. Doprava skolabovala najskôr na Záhorí, kde popadané stromy zablokovali hlavný železničný ťah medzi Bratislavou a hranicou s Českou republikou. Vlaky však už stoja aj medzi Leopoldovom a Nitrou, kde sa búrkový systém prehnal len nedávno.

Problémy sú aj na cestách. Na úseku medzi Ladomerskou Vieskou a Žiarom nad Hronom je na ceste popadaných niekoľko konárov. Veľa popadaných konárov a stromov je aj na cestách v okolí Topoľčian, kde podľa radarov patrili búrky k najintenzívnejším.

Búrky spôsobujú problémy najmä pre svoj silný vietor, ktorý dosahuje nárazy vetra od 70 do 100 km/h a to je hlavný nebezpečný sprievodný jav. Teraz však búrky mieria do ďalších lokalít.

Búrky sa preženú takmer celým Slovenskom

Vlna búrok sa aktuálne tiahne od Oravy cez centrálne Slovensko až po Lučenec a postupuje smerom k juhovýchodu. Na búrky sa treba pripraviť ešte na juhu stredného Slovenska a v západnej polovici východného Slovenska.

Postupne však nebezpečnosť búrok bude klesať a nebezpečná bude predovšetkým elektrická aktivita búrok. Situáciu sledujeme ONLINE naďalej TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd