Búrky dorazia už ráno. Prinesú tieto nebezpečné poveternostné javy

Búrky dorazia už ráno. Prinesú tieto nebezpečné poveternostné javy
Peter Minárik

Do našej oblasti práve v týchto chvíľach vrcholí príliv veľmi teplého vzduchu od juhozápadu pred blížiacim sa studeným frontom, ktorý už v ranných hodinách začne ovplyvňovať počasie na našom území. Čaká nás pestrá plejáda nebezpečných poveternostných javov.

Na našom území sa už čoskoro počasie výrazne zmení. Po horúcom víkende príde ochladenie v podobe studeného frontu, ktorý prinesie búrky a zníži teploty poriadne nadol.

Počas dnešného dňa sa teploty na našom území opäť šplhali cez hranicu +35 °C. Najteplejšie bolo pod Zoborom. Počas pondelka bude horúco ešte na juhu územia, ale od severozápadu sa už začne na našom území ochladzovať. Dorazí totiž studený front.

Búrky hrozia už ráno

Načasovanie príchodu búrok je ešte pomerne nejasné. Niektoré numerické modely naznačujú, že prvé búrky prídu už v ranných hodinách okolo 8:00, no iné očakávajú až okolo poludnia. Príchod búrok tak očakávajte medzi 8:00 ráno až poludním.

V čom sa však numerické modely zhodujú sú oblasti, ktoré búrky zasiahnu. Búrky by mali prísť z Moravy a zasiahnu najskôr najmä severné Záhorie, či severozápadné partie Slovenska.

Postupne sa ich ťažisko sústredí na severnú polovicu Slovenska a počas popoludnia budú úradovať najmä na strednom a východnom Slovensku.

Z tohto opisu tak môžete správne dedukovať, že najmenšie riziko búrok je v oblasti Podunajskej nížiny a južného Záhorie. Môže sa totiž aj stať, že sa búrky v týchto oblastiach vôbec nevyskytnú.

Hrozí najmä lejak a vietor

Búrky by mali na naše územie prinášať predovšetkým lejak a najmä silnejší nárazový vietor, ktorý hrozí najmä na čele búrok. Nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť do 70 km/h.

Ako sa búrky presunú nad stredné a východné Slovensko, tak tu už počas popoludnia hrozia aj búrky s krúpami, či ojedinele aj supercelárne búrky.

Ďalšia vlna búrok je tak pred nami a prinesie osvieženie po vlne horúceho počasia. Ochladenie však bude len dočasné a už v utorok bude opäť teplo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd