Búrky dorazia už zajtra po 17:00 od západu a preženú sa celým územím

Búrky dorazia už zajtra po 17:00 od západu a preženú sa celým územím
Peter Minárik

V priebehu zajtrajšieho popoludnia sa cez naše územie začne presúvať vlna búrok. Najskôr zasiahne západne Slovensko, no v priebehu večerných hodín by mala vlna búrok postupovať smerom ďalej nad východné Slovensko. Pripraviť sa treba na pestré spektrum nebezpečných poveternostných javov.

Zajtra nás čaká poriadne búrlivý deň. Pred postupujúcim studeným frontom ešte vyvrcholí príliv veľmi teplého vzduchu, ktorý vyženie teploty až k hranici +35 °C.

Vďaka tomu sa vzduch výrazne labilizuje a pripraví sa tak pôda pre pomerne silné búrky, ktoré hrozia na našom území už po 17:00.

Búrky prídu od západu

Búrky sa vytvoria na studenom fronte, ktorý začne nad naše územie postupovať od západu z Rakúska. Ako to však pri studených frontoch býva, tak situácia sa môže ešte zmeniť. Všetko to totiž bude závisieť od rýchlosti postupu studeného frontu.

Najpravdepodobnejší scenár však hovorí o tom, že prvé búrky dorazia od západu z Rakúska po 17:00.

Mali by doraziť vo forme sformovanej búrkovej línie, ktorá sa bude tiahnuť od Poľska, cez Česko, Rakúsko až do Maďarska. Táto búrková vlna postupne postúpi z Rakúska cez celé západné Slovensko. Západ krajiny by mali búrky opúšťať okolo 20:00 a búrky sa vydajú smerom nad stredné Slovensko.

Keďže už začne Slnko zapadať, tak spolu s tým sa začne vzduch stabilizovať a búrky začnú slabnúť. Najintenzívnejšie búrky tak predbežne hrozia na západe krajiny, kde budú sprevádzané prívalovými zrážkami, no aj silným nárazovým vetrom, ktorý môže dosahovať poryvy cez 110 km/h.

V noci hrozí druhá vlna

Búrky sa budú vo večerných hodinách hnať cez stredné a východné Slovensko, no ako sme spomínali, tak budú slabnúť. Od západu však môže v noci a ráno prísť druhá vlna.

Nad Alpami by totiž malo byť stále búrlivo a opäť sa tu očakávajú supercelárne búrky. V druhej polovici rána by zvyšky búrok a zrážok mali doraziť smerom k nášmu územiu. Búrlivo by malo byť aj počas celého utorka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd