Búrky končia. Kedy sa vrátia a čo nás teraz čaká?

Búrky končia. Kedy sa vrátia a čo nás teraz čaká?
Peter Minárik

Máme za sebou búrlivé dni, ktoré priniesli na naše územie tisícky bleskov. V nadchádzajúcich dňoch sa však počasie zlepší a čaká nás stabilnejší charakter počasia.

Po vlne búrlivých dňoch nás čaká výrazné zlepšenie počasia. Po frontálnych búrkach, ktoré nás zasiahli v utorok a v stredu, sme sa dostali pod vplyv tlakovej výše, ktorá mala svoj stred nad Britskými ostrovmi.

Okolo tejto tlakovej výše k nám v uplynulých dňoch prúdil od severu vlhší a chladnejší vzduch. Vplyvom takéhoto prúdenia sme v Banskobystrickom kraji zaznamenali zbiehavé prúdenie, ktoré prospelo tvorbe orografických búrok, ktoré boli lokálne aj intenzívnejšie.

Posledné búrky, ktoré zapríčinilo toto prúdenie, sme na našom území zaznamenali dnes. Teraz však už prichádza k zmene, ktorá prinesie pokojnejší víkend.

Víkend pod vplyvom tlakovej výše

Tlaková výš, ktorá mala svoj stred nad Britskými ostrovmi, sa aktuálne presúva cez južnú Škandináviu nad Baltské more. Práve vďaka tomuto presunu sa na našom území mení aj prúdenie z vlhšieho severného na suchšie severovýchodné.

Severovýchodné prúdenie, ktoré nás však čaká, prinesie síce minimum zrážok, no v tomto období patrí k najchladnejším prúdeniam, aké môžeme zažiť. A v dôsledku toho máme pred sebou síce slnečný, no chladný víkend.

Cez víkend slnečno s podpriemernými teplotami

Nadchádzajúce dni prinesú na naše územie ustálené, prevažne jasné až polooblačné počasie. Len v priebehu popoludnia sa v horských oblastiach môže tvoriť kopovitá oblačnosť, ale zrážky hrozia len výnimočne.

Počasie bude síce pokojné, no chladné. Teploty by sa nad hranicu +25 °C mali dostať len veľmi výnimočné. Denné teploty by sa mali pohybovať v intervale zväčša od +19 do +25 °C.

Takéto teploty, ktoré nás čakajú, budú v porovnaní s dlhodobým normálom o 1 až 3 °C chladnejšie, ako je bežné. Na koniec mája nás tak čaká chladné počasie.

Ďalšie búrky v pondelok

K ďalšej zmene počasia na našom území dôjde v pondelok. Teploty pôjdu nahor, no vďaka tomu sa vzduchová hmota nad naším územím bude ľahšie labilizovať a opäť hrozia búrky.

Od pondelka počítajte preto na našom území opäť s tvorbou orografických búrok, ktorých hlavným nebezpečným sprievodným javom budú prívalové zrážky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd