Búrky lámu stromy, vlaky stoja. Búrkový systém na čele so shelf cloudom postupuje Slovenskom

Peter Minárik

Slovenskom sa ženie rozsiahly búrkový systém, ktorý prináša tisícky bleskov, no na našom území aj zastavuje vlakovú dopravu. Búrky spôsobujú škody a mieria nad ďalšie oblasti nášho územia. Vyčíňať budú búrky ešte niekoľko hodín.

Až z Nemecka sa nad naše územie dohnal rozsiahly búrkový systém. Ten bol ráno nad Bavorskom, popoludní nad Českom a aktuálne sa ženie cez severozápadné Slovensko. Na západe už napáchal škody.

Rozsiahly búrkový systém prináša silný vietor

Ešte pred 19:00 prekročil mohutný búrkový systém slovensko-českú hranicu v oblasti severného Záhoria. Náš čitateľ nám zaslal prekrásnu fotku búrky, ktorá sa vyskytla nad Halíčom.

foto: Lukáš Valiana
foto: Lukáš Valiana, WhatsApp, iMeteo.sk

Pri pohľade na radar a na základe informácii z terénu sa na čele búrkového systému vytvoril shelf cloud so silným nárazovým vetrom. V tomto búrkovom systéme je zároveň vnorených niekoľko slabších superciel.

Búrky, ktoré postupujú Slovenskom sú nebezpečné predovšetkým silným nárazovým vetrom, ktorý láme stromy a vysokou bleskovou aktivitou.

Krajný západ Slovenska však búrky obišli a teraz postupujú cez Považie nad Hornú Nitru a východ Podunajskej nížiny.

Vietor láme stromy

Nárazy vetra, ktoré sa vyskytujú najmä na čele búrok dosahujú rýchlosť až do 100 km/h, čo spôsobuje materiálne škody. Popadané stromy prerušili železničnú dopravu na Záhorí a od 19:35 je pre počasie prerušená aj doprava na trati medzi Hlohovcom a Rišňovcami.

Silný nárazový vietor komplikuje situáciu aj na cestách. Pre popadané stromy je neprejazdných niekoľko ciest v okolí Malých Karpát, či na Považí. Neprejazdný je úsek medzi Trstínom a Jablonicou, či medzi Makovom a hranicou s Českou republikou.

Problémy však rýchlo pribúdajú. Západoslovenské a Stredoslovenská energetika už evidujú tisícky domácností bez dodávok elektrickej energie.

Búrka mieri nad stredné Slovensko

Búrkový systém na čele ktorého sa tvorí efektný shelf cloud práve postupuje Cez Považie a východu Podunajskej nížiny smerom nad Hornú Nitru a do okolia Nitry a Levíc.

Búrkový systém, ktorý sa ženie Slovenskom je nebezpečný a aj kvôli tomu sa prispôsobujú na riadení letovej prevádzky. Kvôli bezpečnosti radšej len z Londýna do Bratislavy absolvoval nezvyčajnú trasu okolo celého búrkového systému.

let z Londýna do Bratislavy musel obkrúžiť celý búrkový systém kvôli bezpečnosti, zdroj: flightradar24
let z Londýna do Bratislavy musel obkrúžiť celý búrkový systém kvôli bezpečnosti, zdroj: flightradar24

Na silné búrky sa treba pripraviť ešte na mnohých miestach. Pokojné počasie však už určite bude na Záhorí, v okolí Bratislavy. Krajný západ totiž búrkový systém minul. Situáciu sledujeme ONLINE a viac info nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd