Búrky máme za sebou. Teraz nás čaká výrazné oteplenie. Pred nami sú PRVÉ TRÓPY s +30 °C

Búrky máme za sebou. Teraz nás čaká výrazné oteplenie. Pred nami sú PRVÉ TRÓPY s +30 °C
Peter Minárik

Slovensko má búrky za sebou. Utorok bol posledným dňom tohto mesiaca, kedy sa na našom území vyskytli búrky. Teraz je pred nami stabilnejšie obdobie, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou prinesie prvé tohtoročné tridsiatky.

Slovensko má za sebou búrky a pred sebou prvé tropické teploty. Takto znie headline dnešného dňa. Pre niekoho sú to pozitívne správy, no milovníci vysokých teplôt sa určite nepotešia.

Pravdou však je, že je najvyšší čas. Tento rok sme tridsiatku ešte nezaznamenali a už začína leto. Tento rok pôjde o jeden z najneskorších príchodov prvých tridsiatok.

Máj bol bleskovo podpriemerný

Apríl a máj 2023 budú na našom území patriť k najchladnejším mesiacom v meraní. Nižšie teploty znamenajú aj nižší počet búrok. Vzduchová hmota sa totiž slabšie prehrieva, labilizuje a v dôsledku toho je búrok menej.

Tento mesiac udrelo na našom území 25 855 bleskov, pričom minulý rok to bolo 57 665 bleskov. Tohtoročný máj tak udrelo zhruba o polovicu bleskov menej ako minulý rok.

Posledným búrlivým dňom bol utorok. Synoptická situácia sa však teraz zmení. Do našej oblasti bude prúdiť teplejší, no suchší vzduch, vďaka čomu bude búrok menej a, naopak, teploty budú výrazne vyššie.

Čakajú nás prvé tridsiatky

Počas nasledujúcich dní nás bude ovplyvňovať rozsiahla tlaková výš, ktorá dostala od nemeckých meteorológov meno WIOLA.

Táto tlaková výš bude v nadchádzajúcich dňoch na naše územie prinášať slnečné počasie bez zrážok. Prvé zrážky by sa na našom území mali vyskytnúť najskôr v piatok a to len na východe Slovenska.

Nielenže bude slnečno, ale aj teplo. V stredu, teda v posledný májový deň, ktorý je aj posledným dňom meteorologickej jari, vystúpia teploty na našom území na +22 až +28 °C.

Už vo štvrtok, teda v prvý deň meteorologického leta teploty zrejme po prvýkrát vystúpia na hodnotu +30 °C. Túto teploty by sme mali zaznamenať najpravdepodobnejšie vo Východoslovenskej nížine.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd