Búrky na východe Slovenska naberajú na sile. V oblasti padajú krúpy a silnejú aj zrážky

Búrky na východe Slovenska naberajú na sile. V oblasti padajú krúpy a silnejú aj zrážky
Dominik Cenkner

Dianie okolo sobotných búrok pozorne sledujeme. Západne od Košíc sa už, podľa radarových záberov, sformovala supercela, ktorá síce slabne, ale východ Slovenska musí aj v nasledujúcich hodinách počítať pri búrkach s nebezpečnými prejavmi.

Sobotné popoludnie sa nesie v znamení búrok. Prvé z nich sa začali tvoriť krátko po 13. hodine v okolí Gelnice. 

Postupne sa však pridávali aj ďalšie oblasti, a to najmä na juhu východného Slovenska. Búrky sú sprevádzané zosilnením vetra, ale najmä prívalovými zrážkami. 

Zrejme sa sformovala aj supercela

Prvá silnejšia búrka, a hneď aj supercela, podľa dostupných informácií, sa sformovala západne od Košíc. Postupovala ďalej na juhovýchod, pričom sprevádzaná bola krúpami i prívalovými zrážkami. 

V týchto chvíľach už zoslabla, ale východ krajiny stále nemá vyhraté. Aj v nasledujúcich minútach musia tamojší obyvatelia, najmä na Zemplíne, počítať so silnejšími búrkami.

Poloha búrok o 15:20 h, zdroj: imeteo.sk/iradar
Poloha búrok o 15:20 h, zdroj: imeteo.sk/iradar

V platnosti sú aj výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v súvislosti so sobotnými búrkami výstrahy prvého stupňa. Upozorňujú na búrky i stúpanie vodných tokov.

Kým výstraha pred búrkami platí pre, takmer, celý východ, hydrologická výstraha platí pre okresy Košice, Košice-okolie, Trebišov, Michalovce a Sobrance.

Práve na juhu východného Slovenska sa vyskytujú výdatnejšie zrážky. Obišovce hlásia od 12. hodiny úhrn na úrovni 20,4 mm, Michalovce-Meďov 19,6. Na rade ďalších miest sú úhrny nad 10 mm. 

Dianie v súvislosti s búrkami sledujeme ONLINE. Náš textový prenos nájdete na našej hlavnej stránke, poprípade po kliknutí >>>na tento odkaz

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd