Búrky naberajú na sile a vytvárajú systém. Západ čaká taktiež zrážky. Pozor najmä na POVODNE

Peter Minárik

Silné búrky sa pohybujú veľmi pomaly smerom k juhozápadu až k západu a stále prinášajú veľmi nebezpečné sprievodné javy. Pozor si treba dať predovšetkým na lokálne povodne. Búrky už spôsobili komplikácie hneď na niekoľkých miestach.

Dnes zaznamenávame jednu z najintenzívnejších búrkových činností za uplynulé dni. Popoludňajšie sondážne merania len potvrdili, že energie je na našom území dostatok a zároveň je nad našim územím veľmi vysoká vlhkosť, v dôsledku čoho dokážu búrky rásť do výšky až 13 km.

Vplyvom toho, že búrková bunka dokáže rásť do vysokých výšok zaznamenávame na našom území pomerne časté krupobitie. Intenzívne krúpy zasiahli napríklad Kysuce, no krúpy zaznamenávame aj na ďalších miestach.

Búrky hrozia aj na západe

V týchto chvíľach môžeme na radarovom zábere vidieť, že sa vytvorila pomerne výrazná búrková línia, ktorá siaha od Moravy, cez Považie, stredné Slovensko až smerom nad severné Maďarsko.

vytvorila sa rozsiahla línia búrok
vytvorila sa rozsiahla línia búrok
 

Najnebezpečnejšie búrky treba v nadchádzajúcich hodinách očakávať v Trenčianskom a v Banskobystrickom kraji, kde budú búrky sprevádzané predovšetkým intenzívnymi zrážkami a v jadre búrok sa bude vyskytovať dokonca aj krupobitie.

Problémy na viacerých miestach spôsobujú aj prívalové zrážky, ktoré spôsobujú lokálne zatopenia a problémy. Intenzívne zrážky zaplavujú cesty a aj niektoré podchody.

búrka zaplavila aj cesty na Turci
búrka zaplavila aj cesty na Turci, Miška Kršíková

Nejaké samostatné búrky môžu vzniknúť aj na východe západného Slovenska, ako napríklad aktuálne nad Senicou, kde sa jedná o silnú stacionárnu búrku, ktorá prináša prívalový dážď.

 

Medzičasom máme ďalšiu búrku nad východným Rakúskom s ktorou je zároveň spojené aj rozsiahle zrážkové pole. To by malo doraziť postupne nad západné Slovensko a na krajnom západe, predovšetkým v oblasti Záhoria treba počítať s výskytom dažďa, prípadne slabších búrok.

Veľký pozor si treba dať ešte nadchádzajúce dve hodiny predovšetkým na pomedzí stredného a západného Slovenska. Búrky totiž postupujú veľmi pomaly. Ich pohyb môžete sledovať TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd