Búrky naberajú na sile. Prichádza ďalšia vlna. Kde to dnes bude ešte zlé?

Peter Minárik

Slovensko od skorého rána sužuje vlna výrazných búrok. Jednoznačne sú z hľadiska dát dnešné búrky najintenzívnejšie z tohto týždňa. Búrky už narobili množstvo škôd a ďalšie škody ešte môžu napáchať. Búrky sa presúvajú do oblastí, kde doteraz panovalo pokojné počasie.

Počasie aj naďalej ovplyvňuje brázda nízkeho tlaku vzduchu, v rámci ktorej sa v našej oblasti tvoria početné prehánky a búrky. Tým sa vo vlhkom vzduchu veľmi dobre darí.

Mimoriadna situácia hneď v niekoľkých mestách

Búrky sa na našom území vyskytujú už od skorého rána, kedy sa rozsiahle zrážkové pole presunulo z Maďarsko priamo nad naše územie spolu s búrkami a s výdatným dažďom, ktorý spôsobil mnoho problémov. Búrky spolu s intenzívnymi zrážkami priniesli od rána už viac ako 13 000 bleskov, čo je najvyššie číslo od začiatku týždňa.

aktuálna poloha búrok, zdroj: blesky.bourky.cz
aktuálna poloha búrok, zdroj: blesky.bourky.cz

Najnebezpečnejším sprievodným javom je prívalový dážď, ktorý na naše územie priniesol lokálne až 50 mm zrážok, čo spôsobilo lokálne povodne a problémy. Problémy s vodou sú hneď v niekoľkých oblastiach.

Mesto Vysoké Tatry vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Vo viacerých častiach mesta pre silné prívalové dažde stúpli hladiny potokov, voda zaplavila cesty, park v Tatranskej Lomnici i niekoľko objektov.

Problémy sú aj v obci Beluj, neďaleko Banskej Štiavnice. Pre vybreženie miestneho potoka tam vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Povodňová komisia nariadila záchranné práce pozdĺž celej obce. Obyvateľov upozornili, že je ohrozené takmer celé územie obce, najmä nehnuteľnosti pri vodných tokoch, rodinné domy, obecné múzeum či kultúrny dom.

Búrky naberajú na sile

Aktuálne sa rozsiahle zrážkové pole presúva cez naše územie smerom k západu, kde zatiaľ prevláda lokálne aj slnečné počasie. To spôsobuje ďalšiu labilizáciu vzduchu.

Na čele postupujúceho zrážkového poľa, ktorá sa ženie od východu k západu sa tvoria ďalšie búrky a v nadchádzajúcich hodinách by malo dochádzať k ďalšej tvorbe stacionárnych búrok na západe a na strednom Slovensku.

Búrková aktivita by sa mala upokojiť až vo večerných hodinách. Situáciu sledujte online TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd