Búrky naberajú na sile: Teraz to bude NAJHORŠIE

Ema Bazhaykin

Búrky nad celým stredným a postupne aj východným Slovenskom naberajú na sile. Začínajú prinášať nebezpečné sprievodné javy, ktoré môžu páchať škody.

Nad Slovenskom je studený front, ktorý je teplotne nevýrazný. Pred ním k nám prúdi veľmi teplá vzduchová hmota, ktorá sa labilizuje.

Prvé orografické búrky na Slovensku dnes začali vznikať krátko popoludní v centrálnych častiach nášho územia. Po poriadnych horúčavách a dusne tak začali do rôznych častí Slovenska prinášať mierne ochladenie a úľavu.

Búrky od poludnia postupujú na severovýchod, a do 16:00 h sa už rozprestierali nad celým stredným Slovenskom, začali dokonca zasahovať už aj na východ nášho územia. Prvé blesky sa tak už vyskytli aj v okolí Košíc či Prešova.

 

Ďalšia orografická búrka vznikla aj na našich východných hraniciach v okolí Sniny a od poobedia udrelo na našom území už 10 253 bleskov.

Búrky už prinášajú aj nebezpečné sprievodné javy, ktoré môžu páchať škody

Najsilnejšie búrky sú aktuálne na Gemeri a Spiši, kde hrozia krúpy a prívalové zrážky. Platí tu výstraha 2. stupňa

Najbližšie hodiny očakávame najsilnejšie búrky na východnom Slovensku, kde hrozia prívalové povodne a v jadrách búrok aj krúpy. Tieto búrky už môžu páchať aj materiálne škody.

 

Krúpy sa už od poludňajších hodín vyskytli aj v Detve či Kremnici. Silné prívalové zrážky zatopili záhrady v obci Smolník.

V obci Smolník vytopilo záhradu
V obci Smolník vytopilo záhradu, foto: Horvi Smolník

Búrky ešte len naberajú na sile a o ďalšom dianí vás budeme informovať v našom online PRENOSE>>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd