Búrky v našej oblasti poriadne vyčíňali. Rozbili okná vlaku, zničili autá a poškodili strechy

Búrky v našej oblasti poriadne vyčíňali. Rozbili okná vlaku, zničili autá a poškodili strechy
Zuzana Macháčová

Sobota priniesla do strednej Európy búrky sprevádzané silným vetrom. Vlak nestihol zabrzdiť a narazil do stromu ležiaceho na trolejovom vedení. Okná boli rozbité. Stromy padali na budovy a autá. Hasiči mali stovky zásahov.

V sobotu nielen naše územie sprevádzali dážď, búrky a silný vietor. Vietor na našom území lámal stromy, a to na Považí, ale aj v Ružomberku. Počas noci  dokonca dorazilo na naše územie sneženie.  

Nepriaznivé počasie zasiahlo aj susedné Poľsko. Kde búrky a silný vietor napáchali nemalé škody. 

Strom rozbil okná vlaku

Na trolejové vedenie padol počas búrky strom. Vlak, ktorý išiel z Katovíc s cestujúcimi, nestihol zastaviť, a tak nabral strom. Predné a bočné okná na vlaku sa rozbili. K nehode došlo o cca 15.15 h v ťažko dostupnom úseku trasy.

 

„Vo vlaku sa v tom čase nachádzalo 105 cestujúcich, našťastie, sa nikto sa nezranil. Vlak sa vďaka udržiavaniu napätia dostal rýchlosťou 5 km/h do stanice Katovice Ligota, kde boli objednané náhradné autobusové vozidlá, ktoré čakali na cestujúcich,“ oznámila Koleje Śląskie v tlačovej správe.

Medzitým sa v sobotu nad Sliezskom prehnala veľmi silná búrka. Provinčné veliteľstvo štátnej hasičskej služby v Katoviciach do 20:00 hod. zaznamenali spolu 435 hlásení, ktoré sa týkali najmä silného vetra.

V Rude Śląskej silný vietor poškodil pódium na námestí, v dôsledku čoho boli zrušené koncerty súvisiace s veľkonočným jarmokom v meste. V Hliviciach sa na jednej z ulíc prepadla schránka na balíky.

V Malopoľsku popadali stromy na autá

Ako večer uviedol kapitán majster Hubert Ciepły, tlačový hovorca malopoľského pokrajinského veliteľa štátnej hasičskej služby, hasiči v celom Malopoľskom vojvodstve dostali takmer 400 hlásení. Týkali sa najmä polámaných stromov a konárov ležiacich na autách, cestách a elektrickom vedení.

 


Najvážnejšia nehoda sa stala vo Wieliczka v meste Zabłocie. Tam došlo k odtrhnutiu strechy na bytovom dome. V meste Charsznica v župe Miechów strhla víchrica strechu na hospodárskej budove.

Účinky silného vetra v ďalších oblastiach

V Krakove na ulici Reymonta spadol strom na prechádzajúce auto. Na začiatku boli informácie o zranenej osobe, no hovorca ŠtB v Malopoľsku ich neskôr poprel. V meste Okleśna v Chrzanówskej župe privolali hasičov k stromu, ktorý spadol na hospodársku budovu.

Výstrahy pred silným vetrom v Poľsku platili v sobotu až do 21.00 h. V nedeľu platia výstrahy pred mrazmi a snežením. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd