Búrky prinášajú lejak a nebezpečný train effect. Na Slovensku hrozia prívalové povodne

Peter Minárik

Na našom území začali vznikať búrky, ktoré dnes hrozia tým, že prinesú prívalové povodne. V ohrození sú predovšetkým okresy na juhu Slovenska, kde už teraz vznikajú intenzívne búrky s výdatnými zrážkami. Tie môžu spôsobiť lokálne povodne.

Niekoľko dní ovplyvňuje počasie na našom území vlniaci sa studený front na ktorom sa tvoria jednotlivé vlny búrok a dnes nás čaká posledný deň, ktorý prináša aktuálne búrky aj na juhu územia. Zatiaľ čo v uplynulých dňoch boli búrky v okolitých krajinách nebezpečné predovšetkým tým, že prinášali intenzívne krupobitie, dnes to budú zrážky. Podobné zábery, ako sa vyskytli v uplynulých dňoch nad Českom síce na Slovensku neuvidíme, no môžu prísť ešte nebezpečnejšie prejavy.

Začali sa tvoriť búrky

Naša dnešná predpoveď počítala s tým, že na vlniacom sa studenom fronte bude počas popoludnia vznikať búrková činnosť a to predovšetkým na juhu Slovenska a predovšetkým v Banskobystrickom kraji.

dnešná predpoveď búrok
dnešná predpoveď búrok
 

Predpoveď sa potvrdila a v našej oblasti sa tvoria prvé búrky. Tie sú predovšetkým sústredené do oblasti Banskobystrického kraja, pričom najviac postihnuté sú okresy Krupina a Veľký Krtíš. Práve v tejto oblasti sa tvoria nebezpečné búrky, ktoré môžu priniesť prívalové povodne.

Výdatný lejak môže vyvolať povodne

Na juhu Slovenska sa aktuálne vyskytuje jav nazývaný ako train effect. Ide o udalosť, kedy sa neustále vytvárajú nové búrkové bunky, ktoré následne prechádzajú cez rovnaké miesta. To môže viesť k vysokým zrážkovým úhrnom a k následným povodniam.

Toto môžeme aktuálne pozorovať v oblasti Krupiny. Masív Štiavnických vrchov a Krupinskej planiny generuje nové búrkové bunky, ktoré postupujú k juhovýchodu do oblasti Hontianskych Nemcov. Táto situácia je potencionálne nebezpečná.

na juhu Slovenska sa regenerujú búrky
na juhu Slovenska sa regenerujú búrky

Podľa radarových odhadov spadlo v oblasti Hontianskych Nemcov, Devičia a Dolného Badína lokálne až 40 mm zrážok. To môže vyvolať prívalové povodne. 

Na juhu Slovenska si tak treba dať pozor na možnosť prívalových zrážok, ktoré môžu spôsobiť problémy. Polohu búrok sledujte na radare >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd