Búrky sa dnes opäť vrátia. Tentoraz však zasiahnu iné regióny Slovenska

Búrky sa dnes opäť vrátia. Tentoraz však zasiahnu iné regióny Slovenska
Peter Minárik

Slovensko má za sebou vlnu silných búrok, ktoré nás zasiahli po vlne veľmi vysokých teplôt. Ani dnešný deň nebude celkom pokojný. Počasie aj dnes bude pod vplyvom studeného frontu, ktorý prinesie vlnu búrok. Tentoraz však tie najsilnejšie búrky zasiahnu iné regióny Slovenska.

Počasie na Slovensku bolo v uplynulých hodinách zaujímavé. Najskôr nás zasiahli veľmi vysoké teploty, počas ktorých sa teplota dostávala takmer až k +30 °C, ktoré ukončila vlna silných búrok.

Tie priniesol studený front, ktorý začal postupovať cez naše územie. Studený front prišiel do labilného prostredia, ktoré bolo doslova ako stvorené pre búrky, čomu nasvedčovala aj ich intenzita. Veľmi silné búrky boli sprevádzané najmä krúpami a prívalovým lejakom, ktorý neobišiel ani naše hlavné mesto.

Včerajšie búrky vyprodukovali viac ako 15 800 bleskov z ktorých prevažná časť udrela na západnom Slovensku. Búrková vlna sa počas večera odsúvala smerom nad východné Slovensko, pričom búrky pri svojom postupe slabli.

Ani dnes sa však bez búrok nezaobídeme. Tie sa však presunú do ďalších regiónov Slovenska, a tak si treba dať pozor opäť. Búrky však už nebudú ani také plošné a zrejme ani také nebezpečné.

Búrky ovplyvnia počasie najmä na východe

Západná časť nášho územia sa už aktuálne nachádza ZA studeným frontom, čo znamená, že počas dnešného dňa sa už iniciácia búrok v tejto oblasti neočakáva.

Naopak, východné Slovensko sa bude nachádzať ešte pred studeným frontom, čo značí, že počas dňa, kedy sa vzduchová hmota začne labilizovať hrozia búrky.

Prvé búrky sa na východe objavia zrejme ešte pred poludním. Oveľa intenzívnejšie, sprevádzané aj nebezpečnými sprievodnými javmi ako prívalové zrážky, či krúpy sa očakávajú počas popoludnia.

Pred nami tak máme ďalší búrlivý deň, no na rozdiel od včerajšieho dňa, kedy búrky zasiahli najmä západ sa dnes sústredia predovšetkým na východ. Naopak, na západe by sa búrky dnes už vyskytovať nemali.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd