Búrky sa dnes prehnali Slovenskom. Na východe riadila supercela

Veronika Sádovská

Dnešné počasie bolo v znamení teplého počasia aj búrok. Špeciálne jedna sa na východe poriadne vyšantila.

Vlniaci sa studený front nad strednou Európou dnes ovplyvňoval počasie u nás. Teploty boli síce príjemne letné, avšak s príchodom popoludnia vznikli aj silné búrky.

Búrky dnes nepriniesli veľa bleskov, dokopy vyše 2 300, ale viaceré nebezpečné sprievodné javy.

Supercela a záplavy

Prvá vážna situácia nastala na severovýchode krajiny, kde sa poriadne vyšantila supercelárna búrka. Tá priniesla aj krúpy s priemerom do 5 centimetrov. Mnohým zničila alebo poškodila úrodu.

foto: Anna Labašová Rudavska
foto: Anna Labašová Rudavska

Okrem nich spadlo aj enormné množstvo zrážok a to počas jednej hodiny takmer 100 mm, čo je pre predstavu 100 litrov vody na jeden meter štvorcový. V Regetovke spadlo 8118 mm podľa oficiálnych zrážkomerov.

Pri takomto množstve vody asi nikoho neprekvapí, že vznikli aj záplavy. Obec Zborov musela vyhlásiť 3. stupeň povodňovej aktivity.

Ďalšie silné búrky k večeru

Okolo piatej hodiny popoludní však prišla ďalšia silná vlna búrok a to prevažne na stredné Slovensko. Aj tam spadli vyššie úhrny, ale už nie zo supercely.

Na strednom Slovensku boli búrky buď stacionárne alebo sa pohybovali len pomaly, čo znova prinieslo lokálne väčšie množstvo zrážok. V strede krajiny búrky ešte stále pretrvávajú, avšak už doznievajú.

Nakoniec ďalšou oblasťou, kde dnes bolo búrlivo bolo pohraničie s Maďarskom v oblasti medzi Komárnom a Veľkým Mederom. Aj tam boli búrky skôr stacionárne a viac škody spôsobili našim južným susedom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd