Búrky sa dnes vrátia a môžu byť intenzívne a plošnejšie. Priniesť môžu nebezpečné javy

Búrky sa dnes vrátia a môžu byť intenzívne a plošnejšie. Priniesť môžu nebezpečné javy
Peter Minárik

Na naše územie sa po krátkej pauze vrátia plošnejšie búrky. Tie môžu byť dokonca aj intenzívne. Pozitívnou správou však je, že pôjde o posledné silné búrky pred nástupom relatívne pokojného počasia.

V uplynulých dňoch naše územie zasiahla vlna intenzívnych búrok, ktoré priniesli aj nebezpečné sprievodné javy. Búrky spôsobovali aj lokálne problémy ako tomu bolo nedávno v Banskej Bystrici, či v Bratislave, kde sa voda udržiavala počas niekoľkých desiatok minút, čo paralyzovalo dopravu.

V utorok a v stredu sme na našom území zaznamenávali frontálne búrky. Včera sa búrky taktiež vyskytli, ale išlo o orografické búrky. Tie sa dnes na naše územie vrátia, no prídu v početnejšom množstve.

Za búrky môže vlhký vzduch

Počasie aktuálne na našom území ovplyvňuje tlaková výš, ktorá má svoj stred nad Britskými ostrovmi. Jej výbežok zasahuje až nad naše územie. Po okraji tejto tlakovej výše prúdi do našej oblasti vzduch od severu.

Táto vzduchová hmota je chladnejšia, čo spôsobuje, že na našom území nezažívame vysoké teploty, no súčasne je táto vzduchová hmota aj vlhká a práve v tejto vlhkej vzduchovej hmote sa tvoria početné prehánky a búrky.

Orografické búrky sa tvorili aj počas včerajšieho dňa nad stredným Slovenskom, pričom lokálne priniesli výdatnejšie zrážky a podobný charakter búrok sa očakáva aj dnes.

Prvé búrky sa začnú tvoriť už okolo poludnia. Búrky by mali byť sústredené do oblasti stredného a východného Slovenska a to predovšetkým do oblasti hôr.

Rizikom dnešných búrok bude to, že búrkové bunky budú pomerne stacionárne. To znamená, že ich pohyb bude limitovaný a nad pomerne malou oblasťou môže spadnúť veľké množstvo zrážok, ktoré môže vyvolať lokálne povodne.

Od zajtra nás čaká pokojnejšie počasie

V priebehu dnešného dňa nás čaká posledná, pomerne významná búrková situácia. Od zajtrajšieho dňa sa prúdenie v našej oblasti zmení, čo prinesie oveľa stabilnejšie a pokojnejšie počasie, ktoré by mohlo vydržať až do konca mesiaca.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd