Búrky sa formujú na našich hraniciach a naberajú na sile. Čoskoro začnú postupovať nad naše územie

Búrky sa formujú na našich hraniciach a naberajú na sile. Čoskoro začnú postupovať nad naše územie
Peter Minárik

Počasie na našom území už čoskoro začne ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie búrky. Tie sa postupne preženú viacerými oblasťami nášho územia, pričom lokálne môžu byť búrky aj intenzívne. Búrky sa už v týchto chvíľach formujú za našimi hranicami.

Na našom území máme aktuálne stále slnečné počasie s veľmi vysokými teplotami. Po 10:00 sa už v Mužli a v Nitre dostala teplota na +32 °C. Nad +30 °C je na viacerých ďalších miestach.

Príjemne však na našom území nie je. Vplyvom vlhkosti je na pocit nepríjemné dusno, no takéto podmienky búrky doslova milujú a to využijú pri dnešnej búrkovej situácii.

Formujú sa prvé búrky

Prvé búrky sa už začali formovať na rakúskej aj na českej strane. Vzniklo niekoľko búrkových buniek, pričom tie najintenzívnejšie sú v oblasti Vyškova a na južnej Morave.

Bezprostredne nás tieto búrkové bunky nezasiahnu, keďže tie postupujú trošku severnejšie, no nás by mala zaujímať búrková bunka v oblasti rakúskeho Hohenau, ktorá už čoskoro vstúpi nad naše územie a prinesie tak prvú búrku dnešného dňa.

K ďalšej iniciácii búrok by malo začať dochádzať okolo 12:00 na česko-slovenskej hranici a na severozápade krajiny.