Z Maďarska sa ženú búrky. Pripravte sa na ďalšie kolo búrok

Z Maďarska sa ženú búrky. Pripravte sa na ďalšie kolo búrok
Veronika Salayová

K nášmu územiu sa v podvečerných hodinách blížia búrky z Maďarska. Búrky večer hrozia vo viacerých lokalitách. Kde sa pripraviť na ďalšie nebezpečné búrky? 

Dnešné búrky sú ako na hojdačke. Po nočnom vystrájaní bolo búrlivo v ranných hodinách, potom sa po pauze opäť prehnali búrky v poobedňajších hodinách. Už dve hodiny sa búrky na našom území nevyskytujú a dávajú si tak ďalšiu pauzu.

Búrky však čoskoro opäť dorazia z Maďarska a podvečer a večer tak bude u nás opäť búrlivý. Zopakuje sa scenár zo včera?

Búrky sa už ženú z juhu

Búrkový komplex sa už vytvoril v západnom Maďarsku a ženie sa k juhozápadnému Slovensku. Dobrou správou je, že tento búrkový komplex sa začne pred našimi hranicami rozpadať a na Podunajskú nížinu a Záhorie dorazia búrky už v značne oslabenej forme.

Zdroj: iRadar
Zdroj: iRadar 

Búrky by mali prekračovať naše hranice okolo 20.00 hod. a najnebezpečnejším sprievodným javom týchto búrok bude hlavne zosilnený vietor. 

Na našom území sa im však bude dariť už menej, pretože dnešné výrazné ochladenie spôsobilo, že nad západným Slovenskom je už stabilný vzduch a v týchto podmienkach búrky pomerne rýchlo zanikajú. 

Východ pre zmenu čaká búrlivá noc

Dnešné búrky nakoniec zasiahnu aj východ Slovenska, hoci sa ich výskyt v tejto časti Slovenska veľmi nepredpokladal. Ide o to, že predpoveď búrok výrazne zhoršuje prechádzajúci zvlnený studený front, pri ktorom je ťažké určiť približnú polohu búrok.

No isté však je, že na východe sa ešte nachádza horúca vzduchová hmota, ktorá by mohla viesť k veľmi silným búrkam. Tieto búrky by mohli byť aj supercelárneho charakteru, keďže majú vhodné podmienky na vznik.

Búrky môžu byť na východe aj veľmi intenzívne a budú prinášať najmä prívalový lejak a ojedinele aj krupobitie. Búrlivo by malo byť večer a aj počas noci, a búrky na východe by mali byť dnes intenzívnejšie ako na západe. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd