Búrky sa opäť vracajú do našej oblasti. V Česku až 4 cm krúpy rozbíjali autá. Búrky sa vrátia aj ku nám

Peter Minárik

Slovensko má za sebou ďalší slnečný deň, no v susednom Česku a v Rakúsku je už dnes veľmi búrlivo a vyskytujú sa dokonca silné búrky. Tie sa v najbližších dňoch doženú aj nad naše územie. Pokojný bude ešte jeden deň.

Počasie v Európe má pod kontrolou rozsiahla tlaková výš, ktorá sa v uplynulých dňoch presúvala cez našu oblasť a aktuálne sa jej stred nachádza nad Balkánom.

Ako sa stred tlakovej výše presunul východne od nášho územia, tak od juhozápadu k nám začal prúdiť veľmi teplý vzduch, vďaka čomu sa aj dnes teploty na našom území šplhali nad hranicu +30 °C.

Teplo bolo aj v susedných krajinách, no tu sa už dnes objavujú búrky. Tie boli dokonca intenzívne a v nadchádzajúcich dňoch hrozia aj u nás.

V Česku padali 4 cm krúpy

Vplyv tlakovej výše na počasie u nás je výrazný, a tak sme dnes mali slnečné počasie. Za našimi hranicami však už počasie také stabilné nie je a to v dôsledku plytkej brázdy nižšieho tlaku nad Alpami.

V dôsledku toho je vzduch u našich západných susedov nielenže teplý, ale aj vlhší a ten sa tak labilizuje. Vďaka tomu sa vyvíja kopovitá oblačnosť z ktorej sa formujú aj búrky.

Jedna z búrok vznikla nad česko-rakúskym pohraničím a prešla nad Šumavu. Tu začala mať supercelárne črty. Pravotočivá supercela sa pohybovala k severovýchodu a pri svojom postupe produkovala predovšetkým veľký krúpy, ktoré spôsobovali aj škody.

foto: Jaroslava Blažková
foto: Jaroslava Blažková

Krúpy, ktoré sa vyskytli v obci Vlachovo Březí, neďaleko Prachatic na juhu Česka prinášali až 4 cm krúpy.

Takéto veľké krúpy poškodzovali autá, skleníky, strechy a ďalšie objekty v exteriéri. Škody sú aj na úrode. 

Búrková aktivita aktuálne v susednom Česku slabne, no naďalej je búrlivo na západe Rakúska. Aj tu by mali búrky postupne slabnúť. Ďalšie búrky sa očakávajú nad Českom a Rakúskom aj zajtra. Na našom území zatiaľ bude panovať pokojné počasie, no od stredy opäť počítajte s búrkami. Vlhší vzduch sa dostane aj ku nám a teplé dni tak budú ukončovať búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd