Búrky sa rútia na Česko. Varovanie pred tornádami odvolali. Ráno sa búrky doženú aj na Slovensko

Peter Minárik

Vlna intenzívnych búrok aktuálne postupuje z Nemecka nad Česko. Počas nočných hodín sa preženú silné búrky viacerými oblasťami Česka a v ranných hodinách dorazia aj na naše územie. Riziko tornád sa však značne zmenšilo.

Ďalší rozsiahly búrkový systém sa ženie cez našu oblasť. Intenzívne búrky sa stále presúvajú cez Nemecko, no práve v týchto chvíľach sa búrky dostávajú do susedného Česka. Preženú sa najmä západným Českom do Poľska, kde sa stočia a zmenia smer nad naše územie.

Padajú 5 cm krúpy

Rozsiahla búrková činnosť sa počas dnešného dňa vyskytuje na viacerých miestach Nemecka, kde počas búrok zaznamenávajú intenzívne zrážky a silný nárazový vietor. Najsilnejšie búrky zasiahli mesto Kessel, kde padali až 5 cm krúpy.

krúpy, ktoré padali v Nemecku, zdroj: Bild
krúpy, ktoré padali v Nemecku, zdroj: Bild

Detekcia bleskov zaznamenala extrémne množstvo bleskov. Do 21:00 ich udrelo už viac ako 200 000, pričom pre nami je ďalšia búrlivá noc.

Rozsiahly búrkový systém prináša výdatné lejaky, ktoré zaplavujú cesty a suterény. Hasiči po celom Nemecku majú plné ruky práce s odčerpávaním vody zo zaplavených ciest a pivníc.

Okrem výdatných zrážok však škody spôsobuje aj vietor. Meteorológovia namerali najsilnejšie nárazy vetra o sile až 140 km/h. Vietor lámal stromy ako zápalky.

Búrky sa ženú do Česka. Tornáda sa neočakávajú

Rozsiahly búrkový systém sa práve v týchto chvíľach dostáva cez nemecko-české hranice nad územie Českej republiky.

Búrky spôsobia počas postupu cez Českú republiku pomerne značné škody. Očakáva sa silný nárazový vietor s rýchlosťou 70 až 100 km/h, ktorý môže lámať stromy a strhávať elektrické vedenia.

Búrky však našťastie budú o čosi slabšie, ako sa pôvodne očakávalo. Meteorológovia vydali pre celý západ Česka najvyššiu výstrahu 3. stupňa a upozorňovali na hrozbu tornád. Realita je však o čosi iná.

Začína sa vyskytovať zádržná vrstva CIN a podmienky v hladine 0-3 km nie sú tak významné, ako pôvodne očakávali numerické modely. Tornáda tak s najväčšou pravdepodobnosťou nehrozia a búrky prinesú najmä silný nárazový vietor a ojedinele aj veľké krúpy.

Ráno sa búrky doženú na Slovensko

V priebehu nočných hodín sa búrky preženú cez územie Českej republiky nad Poľsko, kde sa stočia a zmenia smer zo severovýchodného na juhovýchodný. Búrky tak začnú postupovať nad naše územie.

Zo severnej Moravy a z Poľska by sa búrky mali dohnať do severných okresov Slovenska už v ranných a dopoludňajších hodinách. Následne sa budú rozširovať smerom k východu.

Keďže pôjde o súčasť búrkového systému, tak hlavným nebezpečným poveternostným javom bude silný nárazový vietor, ktorý môže páchať materiálne škody. Okrem vetra treba počítať aj s výskytom prívalových zrážok.

Riziko krúp je ráno malé, no počas dňa sa očakáva ďalšia vlna búrok, tentoraz intenzívnejších. Situáciu stále sledujeme ONLINE tu >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd