Búrky u susedov zaplavujú cesty. Hrozí, že diaľnica D1 skončí POD VODOU

Ema Bazhaykin

Silné búrky v susednom Česku už stihli napáchať veľké škody. Pod vodou sú obce aj cesty. Hasiči teraz musia zasahovať na diaľnici D1.

V piatok popoludní sa prehnali silné prívalové dažde východom Česka. Len kúsok za našimi hranicami, v meste Hranice, napáchala voda veľkú škodu. 

Súkromné stanice v meste namerali až 60 mm zrážok. Voda zaplavila pivnice súkromných domov a hasiči boli doposiaľ povolaní k 15 udalostiam. Okrem zachraňovania obydlí museli čistiť aj upchatú kanalizáciu.

Vysoká voda úradovala aj na diaľnici D1, kde komplikovala dopravu. Prívalové zrážky pritom nekončia, očakávajú sa aj vo večerných a nočných hodinách.

 

Hasiči vode prehradili cestu

Pri dedine Veľká, ktorá je časťou Hranic, sa voda valila aj na diaľnicu D1 a zaplavila komunikáciu. Hasiči však pohotovo zasiahli a použili vrecia s pieskom, vďaka čomu sa im vodu podarilo prehradiť.

Iná situácia bola na úseku D6 Praha – Karlovy Vary, kde sa na cestu valili prúdy vody. K 17:00 hod. sa našťastie situácia upokojila a voda odtiekla.

Podľa prognóz počasia však neočakávame zlepšenie počasia ani do nočných hodín, preto buďte na cestách opatrní a pozor si dávajte najmä na aquaplaning.

 

Aquaplaning je jav, ku ktorému dochádza pri zvýšenej rýchlosti vozidla na mokrej vozovke. Jav sa dá definovať ako strata priľnavosti pneumatiky k vozovke vplyvom vody, ktorá sa dostala medzi pneumatiku a vozovku. Pneumatika sa teda nedotýka vozovky, ale vodného klinu, ktorý sa vplyvom zlého odvádzania vody vytvoril.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd