Búrky už naplno úradujú. Prinášajú hlavne výdatné zrážky, ktoré môžu spôsobiť záplavy

Veronika Sádovská

Popoludní sa búrková aktivita poriadne rozbehla. Aktívne búrky máme na strednom a východnom Slovensku, ktoré sú zväčša stacionárne alebo sa pohybujú len pomaly.

Aj dnes máme na Slovensku búrlivý deň podobne ako celé posledné dva týždne. Dnešné búrky sú predovšetkým orografické a tvoria sa hlavne na strednom a východnom Slovensku. Sú aj prevažne stacionárne a prinášajú tak vysoké úhrny, ktoré môžu narobiť problémy.

Prvé búrky začali vznikať tesne popoludní a aktuálne sa už naplno rozbehli.

 

Stacionárne búrky prinášajú vysoké úhrny

Tieto búrky môžu lokálne narobiť poriadne problémy práve kvôli vysokým úhrnom. Stanica na Donovaloch zaznamenala len od dnešného poludnia 15 mm zrážok a dážď v tejto oblasti ešte nekončí.

Aktuálne máme silné búrky na strednom Slovensku a to medzi Novou Baňou a Žiarom nad Hronom, v okolí Banskej Štiavnice a Prenčova. Tieto búrky môžu produkovať aj krúpy. 

Ďalšie búrkové jadrá sa tvoria po celom strednom Slovensku a slabšie búrky sú aj na východe územia. Tieto búrky dnes prinášajú len miernu bleskovú aktivitu a doteraz zatiaľ udrelo takmer 700 bleskov.

 

Čo bude ďalej?

Búrky sa budú dnes ešte naďalej tvoriť, keďže je teplo a vlhkosť vzduchu je vysoká. Očakávame ich stále hlavne na strednom a východnom Slovensku.

Aktuálnu situáciu pre vás stále pozorne sledujeme v našom online prenose. Polohu búrok a zrážok môžete aj vy vidieť na našom iRadare. Budeme radi aj za vaše fotografie a videá z prebiehajúcich búrok, prípadne informácie o javoch, ktoré sa vo vašom okolí vyskytli.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd