Búrky už „strašia“ okolo Slovenska. V utorok sa rozprší a hrozí ďalšia vlna búrok

Peter Minárik

V našej oblasti sa počas popoludnia objavujú prehánky a búrky, ktoré dokonca prinášajú aj krúpy. Slovensko zatiaľ sužujú predovšetkým zrážky. Výraznejšia vlna zrážok však príde v utorok. 

Veľkonočný pondelok rozdelil naše územie na dve polovice. Zatiaľ čo tá západná polovica Slovenska bola pod vplyvom výbežku vyššieho tlaku vzduchu, ktorý sa nad naše územie nasunul od západu z oblasti Álp a prinášala prevažne slnečné a pomerne teplé počasie, tak východná polovica nášho územia bola pod vplyvom oblasti nižšieho tlaku vzduchu do stredom nad Tureckom, okolo ktorej sa obtáča zrážkové pole, ktoré dnes do našej oblasti prináša prehánky a búrky.

Búrky sa dnes tvoria predovšetkým nad susedným Poľskom. V južnej polovici Poľska sa vyskytujú aj intenzívnejšie búrky, ktoré neďaleko našich hraníc priniesli dokonca aj krúpy.

V priebehu popoludňajších hodín sa prehánky začali vyskytovať aj na východnom Slovensku, pričom lokálne ide o výraznejšie zrážky. Intenzívna prehánky zasiahla napríklad okolie Banského, Hanušoviec nad Topľou či Košíc, kde počas dnešného dňa spadlo aj viac ako 10 mm zrážok.

Oblačnosť na východnom Slovensku je tak premenlivá a vyskytujú sa lokálne aj silnejšie zrážky, no zároveň je na východe Slovenska aj najchladnejšie. Teploty sa pohybujú len okolo maximálnej hodnoty +10 °C.

Počas utorka nás zlepšenie počasia nečaká. Do našej oblasti postúpi od západu frontálny systém, ktorý postupne na väčšinu nášho územia prinesie zrážky a vyskytovať sa môžu opäť aj búrky.

Počasie sa zhorší v utorok popoludní

V utorok popoludní sa od západu začne nad Slovensko nasúvať zrážkové pole súvisiace s frontálnym systémom. Postupne sa už okolo 13:00 hod. na Záhorí rozprší a v nadchádzajúcich hodinách sa budú zrážky rozširovať ďalej smerom na východ.

Už podvečer sa západná a severozápadná časť Slovenska bude nachádzať za frontálnym systémom, za ktorým k nám bude prúdiť vlhší vzduch, a v tomto vlhkom vzduchu sa budú tvoriť nad Nemeckom, Českom a nad západným Poľskom početné prehánky a búrky. Tie hrozia aj na našom území.

Vyskytnúť sa môžu predovšetkým v severozápadnej časti Slovenska, no netreba počítať s tým, že by mali byť búrky nebezpečné. Pri búrkach len zosilnejú zrážky. Oveľa výraznejšie a nebezpečnejšie búrky hrozia zajtra predovšetkým v Nemecku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd