Búrky už udreli na Bratislavu a ďalšie mieria nad iné regióny Slovenska. Búrky budú silnejšie ako sa čakalo

Peter Minárik

Na Slovensko udreli búrky, ktoré sa aktuálne vyskytujú predovšetkým na západe Slovenska, no ďalšie búrky sa chystajú na Morave a udrú na severozápadné Slovensko. Podľa najnovších dát by dnešné búrky mohli byť aj silnejšie, ako sa pôvodne očakávalo.

Tak ako sa očakávalo, na našom území udreli prvé búrky. Úplne prvá búrka sa vyskytla v oblasti Plaveckého Štvrtka, no pomerne rýchlo zanikla. K oveľa zaujímavejšiemu vývoju však dochádza aktuálne. Svoju rolu hrá teplý, vlhký vzduch a slnečné lúče.

Slnko výrazne labilizuje vzduch

V ranných hodinách cez naše územie prešlo zrážkové pole, ktoré na naše územie prinieslo zopár milimetrov zrážok. Toto zrážkové pole dorazilo ako zvyšok búrkového systému, ktorý včera večer a v noci vystrájal v Nemecku. Aktuálne sa toto zrážkové pole nachádza nad východným a južným Slovenskom, kde prší.

Podstatné však je, čo sa udialo na západnom a strednom Slovensku. Tu veľa zrážok nespadlo, no vlaha nasýtila vzduch, ktorý je aktuálne teplý a vlhký. Naviac, tento vzduch ešte ohrieva Slnko.

Prechodne sa totiž na západe zmenšuje oblačnosť a vykúkajú slnečné lúče, ktoré sú už v túto ročnú dobu dosť silné na to, aby takýto vlhký vzduch prehriali, čím sa vzduch labilizuje a takýto labilný vzduch potom pôsobí ako miestnosť plná plynu, kde stačí iskra a všetko to vybuchne. Tým výbuchom máme namysli dnešné búrky.

Numerické modely podľa najnovších behov očakávajú, že dnešné búrky by vďaka prehrievaniu mohli byť výraznejšie, ako sa pôvodne očakávalo a vyskytovať sa budú na viacerých miestach západného a stredného Slovenska, no večer nie sú vylúčené búrky ani na východnom Slovensku.

Numerické predpovede sú síce strojové predpovede na základe nejakých vstupných dát, no oveľa relevantnejší je aktuálny stav atmosféry. Tá sa skúma sondážou. O 14:00 sa robila vo Viedni a v Prostějove a výsledky sú zaujímavé. Hodnoty CAPE, teda instability sú výrazne vyššie ako predikovali numerické modely, čo inými slovami znamená, že búrky majú oveľa priaznivejšie podmienky.

Prvá vlna búrok udrela na Bratislavu

Z oblasti Záhoria sa prvé búrky dostali do nášho hlavného mesta. Išlo však o dve búrky. Jedna postupovala z oblasti Hainburgu, južne od Petržalky a ďalšia ponad Raču a Vajnory do okolia Senca. Priamo centrum Bratislavy tak búrky nezasiahli.

V našom hlavnom meste boli búrky skôr fotogenicky zaujímavé a okrem silnejšieho dažďa nepriniesli výraznejšie problémy.

Výraznejšie búrky sa len chystajú

S pribúdajúcimi hodinami, ako sa vzduch bude čoraz viac labilizovať budú búrky početnejšie. K najzaujímavejšiemu vývoju dôjde v oblasti Moravy, odkiaľ by silné búrky mali doraziť do severozápadných okresov Slovenska.

K ďalšej iniciácii búrok bude dochádzať v priebehu dňa na západnom a severozápadnom Slovensku. Hlavným nebezpečným sprievodným javom budú prívalové zrážky.

Pri búrkach sa veľké krúpy neočakávajú. Pre veľké krúpy nie je dosť energie vo vrstve s teplotou pod -20 °C. Prípadné krúpy tak budú skôr menšie a početnejšie.

Pozor si treba dať najmä podvečer, kedy nie je vylúčené, že niektoré regióny môže zasiahnuť aj silnejšia búrková bunka. Situáciu sledujeme a všetko podstatné nájdete v našom ONLINE prenose tu >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd