Búrky v Česku neutíchajú, naďalej spôsobujú veľké škody. Pod vodou sa ocitli ďalšie mestá

Dominik Cenkner

Silné búrky v Česku úradujú už od dnešného dopoludnia. Na viacerých miestach spôsobujú veľké škody. Zaplavené ulice hlásia z ďalších miest.

Česko zasiahli v nedeľu mimoriadne intenzívne búrky. Búrlivo u našich susedov je prakticky od rána, pričom búrky sú sprevádzané najmä prívalovými zrážkami.

Viaceré zrážkomerné stanice v sieti Českého hydrometeorologického ústavu udávajú úhrny v desiatkach mm. Nejde pri tom o súhrn za niekoľko hodín, často im na to stačí aj menej ako hodina.

Za zmienku stojí stanica Březnice, kde medzi 16. a 17. hodinou spadlo 39 mm zrážok. Za dnešný deň tam dokopy spadlo 53,5 mm.

Zrážkomerná stanica Březnice
Zrážkomerná stanica Březnice, chmi.cz

Prívalové zrážky spôsobujú bleskové povodne

Takéto množstvo zrážok nestíhajú odviesť kanalizácie a ani rieky. Ich hladina sa tak zdvíha.

 

Hasiči tak majú plné ruky práce. Pomáhajú naprieč celou krajinou, kde voda zaplavuje ulice a ohrozuje aj rodinné domy. Deje sa tak napr. aj v Černilově v Královohradeckom kraji čo dokazuje aj záber nižšie.

Voda ohrozuje domy v Černilově
Voda ohrozuje domy v Černilově, x.com/@hzskhk

V meste Litoměřice stačilo len 5 minút na to, aby tam voda zaplavila niektoré úseky ciest a na čas tak ochromila dopravu. Video z neho nájdete v úvode článku.

Českí meteorológovia vydali pred nepriaznivým počasím aj výstrahy. Pred povodňami dokonca až tretieho stupňa. V platnosti sú do pondelkového večera.

Výstrahy pred povodňami v Česku
Výstrahy pred povodňami v Česku, chmi.cz

Blesk udrel medzi ľudí a blesková povodeň brala všetko, čo jej stálo v ceste

Už popoludní sme vás informovali o krátkej, ale silnej búrke, ktorá udrela v českej obci Štěnovice v Plzeňskom kraji. Spôsobila v nej obrovské škody.

Voda sa liala ulicami obce a brala so sebou všetko, čo jej stálo v ceste, dokonca aj autá. Na mieste aktuálne zasahuje niekoľko jednotiek hasičov a aj vrtuľník.

Takmer ku tragédii došlo v meste Liberec. Na akcii pre deti udrel blesk do jedného zo stromov. Informácie o počte zranených sa líšia.

Hovorca libereckej nemocnice Václav Řičář povedal, že zranenia utrpelo 13 ľudí - päť detí a osem dospelých. „Celkom päť osôb bolo resuscitovaných,“ dodal. Polícia ČR informovala o pätnástich zranených.

Búrky neutíchajú

Kým na Slovensku sa búrky vyskytli len na severozápade, aj to pri nich udrelo len pár bleskov, v Česku búrky stále neutíchajú. Pred 19:00 h sa vyskytujú medzi Brnom a Olomoucom, severne od Strakonic a v okolí Plzne.

 

Ich aktuálnu polohu na Slovensku i v blízkom okolí zobrazuje náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd