VIDEO: Búrky v našej oblasti sú v plnom prúde. Vyskytlo sa dokonca aj tornádo

Zuzana Macháčová

Búrky sa netvoria len u nás, ale aj v Nemecku, Česku a Taliansku. Vyskytli sa dokonca aj tornádo. 

V Európe naďalej pretrváva nepriaznivé počasie. Intenzívna búrková línia sa preháňa najmä v talianskom Benátsku, medzi západným Veronese, Padovou a Vicentinom.

V oblasti hlásia búrky, krupobitie, silný nárazový vietor, a dokonca sa vyskytlo aj tornádo. To bolo hlásené v Montagnane v provincii Padova, ktorú tiež zasiahla silná búrka s krúpami.

Krupobitie, zdroj: meteoweb.eu
Krupobitie, zdroj: meteoweb.eu

Tornádo aj v Lombardii

Oblasť Padova je dnes jednou z najviac postihnutých nepriaznivým počasím. Od polnoci tu spadlo už 88 mm zrážok.

 

Tornádo sa vytvorilo aj v oblasti Robbio v provincii Pavia. Na videu nižšie je vidieť víriace sa trosky. Našťastie, nie sú hlásené žiadne významné škody.

Silné búrky v Nemecku

Studený front prináša množstvo búrok do celej južnej polovice Nemecka, no najextrémnejšie je to na krajnom západe, kde sa v týchto chvíľach vyskytli až tri supercely.

Tie priniesli veľmi silný nárazový vietor a intenzívne krupobitie. Obzvlášť postihnutý je okres Bernkastel-Wittlich v Porýní-Falcku, kde v dôsledku stacionárnej búrky spadli desiatky milimetrov zrážok, čo vyvoláva riziko záplav.

Extrémne silné búrky by sa mali presúvať nad Belgicko a Holandsko, pričom ďalšie nebezpečné búrky sa očakávajú v oblasti Frankfurtu, teda v centrálnej časti Nemecka.

Búrková činnosť na Slovensku

Búrky, našťastie, na Slovensku nie sú nebezpečné. Detektory bleskov zaznamenali na našom území zatiaľ niečo vyše 50 bleskov, pričom búrky sa vyskytli v oblasti krajného západu.

 

Pri búrkach silnejú zrážky, no nebezpečné sprievodné javy sa zatiaľ nevyskytli a neočakávajú sa ani v nadchádzajúcich hodinách. Vývoj búrok aj naďalej môžete sledovať na našom iRadare. 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd