BÚRKY v nedeľu budú silnejšie. Pozrite si, kde sa vyskytnú a čím nám dnes hrozia

Peter Minárik

Dnešné búrky by sa mali začať vyskytovať už v skorých popoludňajších hodinách, a to predovšetkým v oblasti hôr. Podľa aktuálnych predpovedí a vývoja by dokonca dnešné búrky mali byť o čosi silnejšie ako tie včerajšie a predvčerajšie. Dnešná situácia bude opäť veľmi zaujímavá.

Dnes máme pred sebou v poradí tretí búrkový deň zo série búrok, ktoré nás čakajú na denno-dennom poriadku a v priebehu dnešného dňa budú búrky opäť o čosi výraznejšie, aké sme na našom území zažívali v uplynulých dňoch. Musíme však povedať, že meteorologická nuda v našom okolí rozhodne nepanuje.

V piatok sa na východe Rakúska sformoval výrazný búrkový systém, ktorý postupoval rakúsko-slovenským a rakúsko-maďarským pohraničím. Na naše územie priniesol len zopár bleskov, no hneď za našimi hranicami napáchali búrky miliónové škody a hlavu v smútku majú predovšetkým rakúski vinári.

Včera sme v našej oblasti pozorovali výskyt jednotlivých búrkových buniek, ktoré na našom území boli primárne naviazané na orografiu hôr. Búrlivo bolo včera predovšetkým na horách, a to predovšetkým v oblasti Nízkych Tatier, kde počas búrok spadlo 20 až 30 mm zrážok. Takéto zrážkové úhrny nie sú ešte nebezpečné, no nechýbalo veľa a mohli sme zaznamenávať prvé problémy aj my. Starosti sa zatiaľ Slovensku vyhýbajú. Zatiaľ čo v piatok u našich susedov v Rakúsku vyčíňali krúpy, včera naši západní susedia v Česku zaznamenali menšie tornádo.

 

Dnešná búrková situácia bude opäť o čosi zaujímavejšia. Vznikať by mali predovšetkým orografické búrky, no v južných častiach nášho územia by mohla byť dynamika predsa len o čosi výraznejšia a to môže vyústiť do silnejších búrok.

Dnes bude najviac búrlivo na strednom Slovensku

Už okolo poludnia začne v horských oblastiach pomerne rýchlo narastať kopovitá oblačnosť, z ktorej sa postupne sformujú početné prehánky a búrky.

Búrky hrozia predovšetkým svojimi výraznejšími zrážkami, keďže sa môže opäť vyskytnúť niekoľko stacionárnejších búrok. Počas popoludnia tak počítajte s búrkami, a to predovšetkým na strednom Slovensku v oblasti hôr.

očakávaný výskyt búrok na nedeľu
očakávaný výskyt búrok na nedeľu
 

Situácia môže byť zaujímavejšia v neskorších popoludňajších hodinách, kedy sa v južných okresoch Slovenska môže sformovať aj výraznejšia búrková bunka. Podmienky pre výskyt superciel nie sú príliš priaznivé, no to nevylučuje, že sa nemôže vyskytnúť aj nejaká silnejšia búrka, čoho boli včera svedkami v Česku, kde sa vyskytlo menšie tornádo, ktoré nebolo supercelárnej povahy.

Jednoznačne by dnešné búrky mali byť opäť o čosi výraznejšie, ako tomu bolo v piatok a aj včera na našom území. Odporúčame teda sledovať aktuálny vývoj na radare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd