Búrky v utorok nehrozia. Vrátia sa pekelné horúčavy. Kedy konečne skončia?

Peter Minárik

Na naše územie prišla vlna horúčav. Po teplom víkende však v pondelok prišli búrky, ktoré priniesol rozpadajúci sa studený front. V nadchádzajúcich dňoch bude pokračovať veľmi teplé počasie, a to najmä na juhozápade Slovenska. Búrky a zrážky skončia v priebehu štvrtka, kedy nad naše územie dorazí studený front.

Zažívame vlnu teplého počasia. Môže za to príliv veľmi teplého vzduchu, ktorý sa do našej oblasti dostáva od juhozápadu. Teploty sa v pondelok na viacerých miestach dostali nad hranicu +30 °C. Najteplejšie bolo podľa operatívnych údajov SHMÚ v obci Blahová, kde sa teplota dostala na rovných +36 °C.

Popoludní a večer postúpil cez naše územie studený front, ktorý sa však rozpadal. Priniesol búrky, ktoré však našťastie neboli také intenzívne, ako prognózovali niektoré numerické modely, ktoré kalkulovali s poryvmi vetra až okolo 130 km/h. Nakoniec boli maximálne nárazy zaznamenávané na úrovni 65 až 70 km/h a aj to len lokálne. Búrky sa vyskytli najmä na západe a priniesli dokopy takmer 1 700 bleskových úderov.

Ako sme však spomínali, tak studený front sa rozpadal a výraznejšie nebude mať dopad na počasie u nás v nadchádzajúcich dňoch. Obnoví sa totiž príliv veľmi teplého vzduchu, ktorý prinesie ďalšie horúce dni.

Maximá okolo hranice +35 °C

Utorok prinesie na naše územie spočiatku polooblačné až oblačné počasie. Od západu sa bude vyjasňovať a do večera tak na celom území zavládne slnečné počasie. Maximálne teploty sa budú v utorok na našom území pohybovať od +25 do +31 °C, na juhozápade až do +34 °C.

V stredu by na našom území malo byť ešte o čosi teplejšie. Maximálne teploty sa na juhozápade nášho územia vyšplhajú až do +35 °C. Streda by však mala byť na našom území posledným veľmi teplým dňom.

Horúčavy ukončia búrky

Utorok by mal byť na našom území ešte pomerne pokojný, no v noci na stredu by sa nad naším územím mohli vyskytnúť prvé búrky. Tie by však mali byť len slabšie a lokálnejšie. Nemalo by ísť o nejakú významnú búrkovú činnosť.

To by sa malo zmeniť vo štvrtok. Cez naše územie by mal začať postupovať studený front, ktorý prinesie vlnu intenzívnych búrok. Búrky by mali byť plošné. Sprevádzané budú výraznými zrážkami a vyskytovať sa bude aj nárazový vietor.

V utorok a v stredu nás tak ešte čaká pomerne pokojné a horúce počasie, ktoré strávte pri vode. Vo štvrtok však bude vlna horúčav prerušená výrazným studeným frontom so silnými búrkami. Za studeným frontom sa očakáva aj pokles teplôt, no len dočasne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd