Búrky zamestnávajú hasičov - pomáhajú pri zatopených pivniciach i rodinných domoch. Padajú aj veľké krúpy

Dominik Cenkner

Sobotné popoludnie prináša do susedného Česka silné búrky. Preveruje sa aj výskyt supercely. Nepriaznivé počasie zamestnáva hasičov, odčerpávajú vodu z pivníc i zaplavených rodinných domoch. Problémy robia aj veľké krúpy.

Pred silnými búrkami varovali českí meteorológovia už dopoludnia. Podľa ich predpovedí mali byť sprevádzané prívalovými zrážkami s úhrnmi až 50 mm i krúpami.

Žiaľ, predpovede vychádzajú a na viacerých miestach počasie spôsobuje problémy. Už sme vás informovali, že pod nánosom krúp sa krátko po poludní ocitli mestá ako Zbiroh či Kařez. Obe sa nachádzajú severovýchodne od Plzne.

Problémy mali aj vodiči na cestách. Na diaľnici D5 na juhozápade krajiny vodičov prekvapila poriadna prietrž mračien. Okrem prívalového dažďa so sebou búrka priniesla krupobitie a spôsobila dopravné komplikácie.

 

Búrky zamestnávajú hasičov

Situácia sa nezlepšuje ani okolo 17. hodiny. Búrky zúria na viacerých miestach, časť z nich zachytáva aj náš iRadar.

Škody sa snažia zmierňovať, resp. odstraňovať ich aj hasiči. Najviac výjazdov hlásia kvôli búrke, ktorá v plnej sile udrela medzi Plzňou a Prahou. V oblasti Rokycan a Mýta sú hlásené aj zaplavené pivnice a rodinné domy.

Popoludňajšia situácia na D5 z Prahy
Popoludňajšia situácia na D5 z Prahy, Veronika Eksteinová

Problémy robia aj krúpy, ktoré dosiahli aj viac ako 3 cm. V Újezdu u Cerhovic (kúsok od Kařezu) sa preveruje výskyt supercely.

Viaceré zrážkomerné stanice zaznamenali desiatky mm zrážok. Na stanici Zbiroh, Švabín, spadlo od 12. do 17. hodiny presne 40 mm.

Situáciu pozorne sledujeme

Naša oblasť zažíva už deviaty deň za sebou, kedy sa vyskytujú búrky. Dnes si čierneho Petra vytiahlo Česko.

 

Situácia sa však môže zmeniť z minúty na minútu. Odporúčame preto sledovať náš LIVE textový prenos.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd