Búrky zaplavujú mestá a obce a doslova vybuchujú nad Slovenskom. Čo sa to deje a čo nás ešte čaká?

Peter Minárik

Slovensko sužujú intenzívne búrky a voda zaplavuje viaceré mestá a obce a to predovšetkým v oblasti východného Slovenska. Prvé búrky máme už aj na západe krajiny a treba počítať s tým, že v nadchádzajúcich hodinách bude búrok ešte o čosi viac. Čo sa to deje a čo nás ešte dnes čaká?

Ako sme očakávali, tak dnes máme štvrtý a zatiaľ najintenzívnejší deň búrok. Potvrdzuje to nielen aktuálna blesková aktivita, ale aj komplikácie, ktoré na našom území zaznamenávame. Najvýraznejšie problémy máme aktuálne na východe krajiny, kde voda zaplavila už niekoľko miest a obcí.

Búrky prinášajú prívalový dážď

Najintenzívnejšie búrky sa aktuálne v Košickom kraji, kde spôsobujú problémy predovšetkým prívalové zrážky. Zrážkomery v meste Košice zaznamenali viac ako 35 mm zrážok čo je mimoriadne veľa.

Metropola východu pritom nemá ešte vyhrané. Nad oblasť aktuálne mieria ďalšie vlny búrok, ktoré môžu situáciu v meste skomplikovať.

 

Medzičasom však silné búrky máme aj v iných častiach krajiny. Problémy sú napríklad na severe, pri Prešove, kde sa objavila ukážková supercela.

supercela pri Prešove
supercela pri Prešove, foto: Nikolas Čikala

Búrky nad Slovenskom doslova vybuchujú

Dnes búrky nad našim územím doslova vybuchujú. Deje sa tak preto, že nad našou oblasťou sa nachádza rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu, ktorá zabezpečuje nielen u nás, ale prakticky v celej Európe vlhký a teplý vzduch. Ten sa výrazne labilizuje a v tmoto labilnom vzduchu vznikajú spomínané prehánky a intenzívne búrky.

Zároveň je dynamika pomerne slabá, čo zapríčiňuje, že búrky vznikajú náhle a ide o početné samostatné búrkové bunky, ktoré sú viazané na orografiu, čiže na hory. To spôsobuje, že sa vyskytujú intenzívne prívalové zrážky, ktoré sú veľmi lokálneho charakteru. V samotných jadrách búrkových buniek sa dokonca vyskytuje aj krupobitie.

 

Explozívne búrky až do večera

V tomto instabilnom vzduchu sa budú búrky vyskytovať až do večerných hodín. Predovšetkým sa budú tvoriť v oblasti hôr a v blízkom okolí. Búrky môžu jednu oblasť zasiahnuť aj niekoľkokrát, čo môže spôsobiť veľké problémy. Odporúčame sledovať aktuálny vývoj a búrky na radare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd