Búrok bude TERAZ ešte viac. V noci dorazí do týchto regiónov Slovenska SNEŽENIE

Búrok bude TERAZ ešte viac. V noci dorazí do týchto regiónov Slovenska SNEŽENIE
Peter Minárik

Na našom území sa vyskytujú prvé búrky, ktoré na naše územie prinášajú krúpky. Zatiaľ sú búrky pomerne slabé, ale v priebehu nadchádzajúcich hodín ich bude viac a načo si treba dať pozor je sneženie, ktoré dorazí na naše územie v druhej polovici noci. Niektoré oblasti sa tak zobudia do zasneženého rana.

Za prechodom studeného frontu, ktorý postupoval cez naše územie včera k nám začal od severozápadu až severu prúdiť veľmi chladný vzduch, ktorý rýchlo znížil hranicu sneženia a už v noci prekvapil obyvateľov severného Slovenska sneh. Ráno tak bolo zasnežené.

Aktuálne sa nachádzame v silnom a vlhkom severozápadnom prúdení, v ktorom sa tvoria početné prehánky a búrky. Prvé búrky sa už na našom území vyskytli a to predovšetkým na východe územia, kde udrelo už viac ako 100 bleskov. Keďže izoterma leží pomerne nízko, tak sa pomerne často pri búrkach a silnejších zrážkach vyskytujú aj krúpky.

 

V nadchádzajúcich hodinách treba najmä popoludní počítať s oveľa častejšími a lokálne aj intenzívnymi prehánkami, či búrkami. Slnečné lúče tak budú striedať prehánky a tie hrozia aj počas noci.

V nočných hodinách však podľa všetkého dorazí do našej oblasti výraznejšie zrážkové pole, ktoré môže na naše územie priniesť ďalšie sneženie.

Skoro ráno by mohlo výraznejšie snežiť

Podľa aktuálnych predpovedí numerických modelov to vyzerá tak, že už večer sa vplyvom ochladenia opäť zníži hranica sneženia a na severe sa začnú objavovať snehové vločky. Počas noci by sa zrážková intenzita mala zmierniť, ale len na krátku dobu.

Už v skorých ranných hodinách, okolo 04:00 by od západu z Moravy malo nad severné Slovensko postúpiť výraznejšie zrážkové pole, ktoré prinesie sneženie. To by malo byť predovšetkým v Žilinskom kraji a na Spiši intenzívnejšie.


 

V ranných hodinách odporúčame spozornieť na cestách severného Slovenska, ktoré vplyvom nízkych teplôt a prípadného sneženia môžu byť šmykľavé.

Ani pondelok nebude pokojný a počas dňa nám hrozia ďalšie početné prehánky a dokonca búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd