Búrok stále pribúda, blížia sa k našim susedom. Vieme, kedy dorazia na Slovensko

Dominik Cenkner

Štvrtkové popoludnie sa v západnej časti Európy nesie v znamení búrok. Tie sú pomerne intenzívne, pričom pomaly postupujú na severovýchod. Blížia sa tak aj k našim susedom. Kedy dorazia na Slovensko?

Počasie v západnej časti Európy vo štvrtok naplno ovplyvňuje studený front. Ten do krajín ako Francúzsko, Nemecko, či Taliansko prináša početné búrky, ktoré sú miestami aj intenzívne.

Väčšina búrok postupuje smerom na severovýchod, takže sa blížia k našim susedom - Českej republike a Rakúsku. V druhej spomenutej krajine už dokonca bolo zaznamenaných zopár bleskov.

Búrky prinášajú záplavy a spôsobujú problémy na cestách

V súvislosti s búrkami je najhoršia situácia na severe Talianska. Región Emilia Romagna po roku znova zasiahlo nepriaznivé počasie.

 

Viaceré mestá a úseky ciest medzi nimi skončili pod vodou. Takto to vo štvrtok popoludní vyzeralo na diaľnici medzi Faenzou a Ravennou.

Po včerajšom prívalovom daždi s nahromadením viac ako 200 mm na severe regiónu sa zlé počasie v talianskom Piemonte opäť stupňuje. Región zasiahla ďalšia vlna zrážok a búrok.

Popoludní v priebehu troch hodín spadlo medzi Turínom a Ivreou, kde boli zaznamenané záplavy, viac ako 50 mm zrážok. To vedie k ďalšiemu vzostupu rieky Pád v Turíne.

Meteorológovia očakávajú, že hladina rieky bude ďalej rásť s dažďami, ktoré aj dnes zasiahnu región. Zlepšenie situácie sa očakáva až v priebehu piatka.

Krúpy ochromili dopravu vo Francúzsku

Početné búrky sa v skorých popoludňajších hodinách vyskytovali aj vo Francúzsku. Sprevádzané boli krúpami a silným nárazovým vetrom.

Po krátkom, ale intenzívnom krupobití v regióne Agen, ostala cesta biela ako keby bola zima. Zábery nižšie sú z diaľnice A62 južne od mesta.

Početné búrky zasiahli aj Nemecko

Ako sme spomenuli v úvode, početné búrky aj viaceré spolkové republiky v Nemecku. Búrlivo je tam v podstate od severu po juh.

Blesky boli zaznamenané aj neďaleko hraníc s Českou republikou. Len v priebehu písania tohto článku tam udrelo viac ako 2000 bleskov. Celkovo toto číslo v Európe už presiahlo 112 000, búrky pritom ešte nepovedali posledné slovo, počet výbojov tak bude narastať.

Výskyt búrok vo štvrtok 16. mája v Európe
Výskyt búrok vo štvrtok 16. mája v Európe, blitzortung.org

Kedy dorazia búrky na Slovensko?

Pri pohľade na iRadar môžeme vidieť, že búrky sa pomaly blížia aj do našej oblasti. Aktuálne to však vyzerá tak, že sa ich dočkáme až v piatok popoludní.

V noci na piatok by síce mali doraziť zvyšky búrkového systému, avšak tie by mali na západ Slovenska priniesť len dážď. Predpoveď na zajtra ešte spresníme v nasledujúcich hodinách.

 

Odporúčame vám preto sledovať náš LIVE textový prenos, kde nájdete všetky potrebné informácie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd