Čaká nás ďalšia elektromagnetická búrka. Na Slnku bola silná erupcia

Čaká nás ďalšia elektromagnetická búrka. Na Slnku bola silná erupcia
Veronika Sádovská

Astrónomovia očakávajú ďalšiu geomagnetickú búrku, ktorá už o pár hodín zasiahne Zem. Podľa údajov bude mať stredne silnú intenzitu.

Predpovede hovoria o očakávanej geomagnetickej búrke, ktorá nás zasiahne 19. až 20. februára, teda už zajtra. Podľa údajov amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) bude triedy G1-G2, čo značí slabú až stredne silnú intenzitu.

Tieto búrka sú rozdelené do piatich kategórií – G1 „slabé“, G2 „stredné“, G3 „silné“, G4 „veľmi silné“ a G5 „extrémne silné“.

Silná erupcia na Slnku

Pred dvoma dňami, 16. februára, o 06:30 UTC astronómovia z Inštitútu aplikovanej geofyziky NASA zaznamenali silnú slnečnú erupciu X2,5 (R3) zo slnečnej škvrny AR3575. Intenzita röntgenového žiarenia zo slnečných erupcií sa označuje latinskými písmenami A, B, C, M, X, pričom X označuje najsilnejšie erupcie.

 

Slnečné škvrny nachádzajúce sa v blízkosti západnej časti Slnka sú pre nás významnejšie, pretože erupcie spôsobené touto časťou hviezdy majú významný vplyv na Zem.

Čo očakávať od tejto búrky?

Zvyčajne problémy, ktoré spôsobuje takáto búrka sú krátkodobé výpadky signálov, ale nepriaznivo môže ovplyvniť aj starších ľudí a ľudí so slabou imunitou. Citliví na javy môžu pociťovať únavu, bolesti hlavy, malátnosť, kolísanie krvného tlaku a slabú koncentráciu.

Ďalším efektom môže byť viditeľná polárna žiara, ktorej viditeľnosť pri takejto udalosti môže klesnúť aj viac na juh. Predpoveď udáva jej pravdepodobný výskyt za polárnym kruhom a v severných oblastiach Európy.

 

Geomagnetické búrky sú momentálne veľmi časté

Geomagnetické búrky sú veľké a náhle poruchy hodnôt magnetického poľa Zeme spôsobené jeho interakciou so slnečným vetrom. Pri pozorovaní erupcie z jednej z aktívnych oblastí Slnka sa do medziplanetárneho priestoru uvoľňuje prúd plazmy, ktorý je vystrelený rýchlosťou 600 až 900 km/s.

Zvyčajne trvá asi dva dni, kým tento prúd dosiahne Zem. Nabitým časticiam sa podarí preniknúť cez polárne oblasti a spôsobiť vznik silných prúdových systémov okolo rovníka a polárnych kruhov.

Aktuálne Slnko vrcholí svoj cyklus a práve preto sú na ňom erupcie a tým pádom tieto búrky na Zemi tak časté. Tieto cykly sú priemerne dlhé 11 rokov, ale ich dĺžka kolíše od 8 do 15 rokov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd