Čaká nás ĎALŠIA MRAZIVÁ NOC. Prízemný mráz sa môže vyskytnúť aj v nížinách

Čaká nás ĎALŠIA MRAZIVÁ NOC. Prízemný mráz sa môže vyskytnúť aj v nížinách
Dominik Cenkner

Do našej oblasti sa uprostred tretej aprílovej dekády vrátila zima so všetkým čo k nej patrí - nízkymi teplotami i snežením. Najmä mrazy robia vrásky na čele pestovateľom a poľnohospodárom, ktorí sa všemožne snažia ochrániť úrodu. Náročnú úlohu budú mať aj nasledujúcu noc, kedy má opäť mrznúť, a to aj v nížinách.

Počasie u nás dnes ovplyvňuje tlaková níž, ktorej stred sa presúva cez východné Karpaty ďalej na severovýchod. To k nám prináša intenzívnejšie zrážky, ktoré počas dňa postupujú Slovenskom.

V priebehu stredy zrážkomerné stanice zaznamenali zväčša od 5 do 20 mm zrážok. Najviac ich spadlo na juhu územia.

Ani teploty nás netešia, sú pod dlhodobým priemerom, teda na túto ročnú dobu je chladno. Denné maximá vystúpili zväčša od +8 °C do +13 °C. Chladnejšie je na krajnom západe a severe, a to okolo +6 °C.

 

V noci začnú zrážky ustávať

Po tom, čo sa spomínaná tlaková níž presunie ďalej na severovýchod sa bude nad severnou polovicou Európy nachádzať rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu. Po jej zadnej strane k nám bude od západu prúdiť chladný, morský vzduch. 

Na teplo si tak ešte budeme musieť počkať, čo nepoteší najmä pestovateľov a poľnohospodárov. O to viac, že v túto noc sa prízemný mráz môže vyskytnúť aj v nížinách.

Obloha z noci zo stredy na štvrtok bude prevažne zamračená, od západu sa postupne oblačnosť zmenší. Na viacerých miestach ešte spočiatku bude treba počítať s prehánkami alebo dažďom. Zrážky potom začnú ustávať od západu.

Bude aj snežiť. Od približne 1000 metrov, avšak na severozápade a neskôr miestami aj inde už od nadmorskej výšky cca 600 metrov. Niektorí obyvatelia sa preto opäť raz zobudia do zasneženého rána. Pripomeňme, že polohu zrážok môžete sledovať aj LIVE, k dispozícii je vám náš iRadar.

Čaká nás ďalšia mrazivá noc

Najnižšia nočná teplota klesne na +4 °C až -1 °C. Len v Above a na Zemplíne bude miestami okolo +6 °C.

POZOR, ako sme už avizovali, prízemný mráz sa ojedinele môže vyskytnúť aj v nížinách. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahy pre všetky severné okresy západného a stredného Slovenska.

Výstrahy pred mrazmi
Výstrahy pred mrazmi, shmu.sk

Dokedy nás potrápia nočné mrazy?

V piatok sa už naša oblasť dostane pod vplyv okraja tlakovej výše. To nočné mrazy prehĺbi ešte viac. 

Nočné minimálne teploty zo štvrtka na piatok sa očakávajú na úrovni +3 °C až -2 °C, v údoliach až do -4 °C. Opäť raz sa prízemný mráz môže vyskytnúť aj v nížinách.

Záhradkári a poľnohospodári si budú môcť vydýchnuť až v noci z piatka na sobotu. Vtedy by už teplota pod nulu klesať nemala.

S príchodom víkendového oteplenia sa zdvihnú aj nočné teploty, o týždeň už budú klesať k +5 °C. To je inak hodnota, ktorú niektoré lokality v tomto období nepresiahli ani počas dňa.

 

Viac prezrádza naša predpoveď počasia. Tá ponúka informácie až na 15 dní vopred.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd